ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟΕνόψει της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ.Νικήτας Αρετάκης στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, από το γραφείο του στο Δημαρχείο Ζακύνθου, την Πέμπτη 21/11/2019 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, όπου ένα από τα σημαντικότερα θέματα της συνέντευξης θα είναι και το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Σταύρος Σκιαδόπουλος , εκπροσωπώντας το σύλλογο ΒΡΑΧΙΟΝΑ και ο κ.Γιώργος Μπέσκος, νομικός σύμβουλος του συλλόγου, μιλούν για τα ασφαλιστικά μέτρα που άμεσα θα κατατεθούν, για το ΛΙΒΑ

Γιώργος Μπέσκος (Νομικός Σύμβουλος Συλλόγου «ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ»)

Ανεξέλεγκτη χωματε.ρή ο ΛΙΒΑΣ!
Το είχαμε προβλέψει ότι θα συμβεί αυτό, πριν ένα χρόνο. Δεν τηρήθηκε τίποτα από τις μελέτες.
Το χειρότερο είναι τα λύματα , από το ΛΙΒΑ περνάει ο υδροφόρος ορίζοντας της Ζακύνθου και τώρα πλέον τα λύματα, λόγο και της υφής του εδάφους, απορροφώνται από τον υδροφόρο ορίζοντα
Παρατηρώντας τη φωτογραφία, βλέπουμε ότι έπρεπε να είναι κομποστοποιημένα, συραμμένα, να μην υπάρχει πρόσβαση των απορριμμάτων στο έδαφος. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Η κατάσταση είναι άσχημη. Δεν είναι τυχαίο που και οι ελεγκτές έχουν εντοπίσει ζητήματα.
Ζητήματα που αφορούν τη πυροπροστασία, σκέπαστρα που είναι απαραίτητα για να εμποδίζουν  τη σήψη των απορριμμάτων από τη βροχή. Αποτέλεσμα είναι,  να σκίζονται οι μπάλες . Από τη στιγμή που υπάρχουν τα πορίσματα των ελεγκτών περιβάλλοντος, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτά.
Όταν το όριο είναι 30-40 χιλιάδες μπάλες και είμαστε ήδη στις 70 χιλιάδες, άρα υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση του χώρου.
Θα πάρει εκρηκτική διάσταση και θα είναι απρόβλεπτη
Η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Πρέπει να συμμορφωθούν με τους ελεγκτές. Αυτό θα γίνει με ασφαλιστικά μέτρα. Ανάλογο παράδειγμα υπάρχει και σε άλλα μέρη, όπως στην Αιγιαλεία.
Εδώ αυτό που συμβαίνει, είναι τρομερό. Στο βουνό επάνω να μην υπάρχει πυρασφάλεια; Στο Αίγιο, με μια πυρκαγιά που υπήρχαν  λίγες μπάλες, είδαμε όλοι μας τι έγινε. Φανταστείτε τι θα γίνει εδώ με 70χιλιαδες μπάλες αν γίνει ανάφλεξη. Θα είναι τρομερή οικολογική καταστροφή, που θα δυσφημίσει το νησί
Δε μπορώ να διανοηθώ να συμβεί κάτι τέτοιο και το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορώ να διανοηθώ ο ΛΙΒΑΣ, να μην έχει πυρασφάλεια. Προσανατολιζόμαστε και σε καταγγελία στην ευρωπαϊκή επιτροπή.
Οι ενέργειες που κάναμε τότε, βγάζουν καρπούς. Ήρθαν επιθεωρητές, εντόπισαν αυτά τα σημεία .
Επίσης στο ΛΙΒΑ, δεν υπάρχει οδός πρόσβασης.
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το ότι ο δασάρχης, ενώ τον υποχρεώνει το πρωτόκολλο, αν δεν τηρούνται οι διαδικασίες να κάνει πρωτόκολλο αποβολής, δεν το έχει κάνει. Αυτός έχει τη δέσμευση, να προχωρήσει στο πρωτόκολλο αποβολής.

- ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΝΙΚΗΤΑ ΑΡΕΤΑΚΗ 
Το οξύμωρο είναι, ότι όταν θες να φτιάξεις το εργοστάσιο σε χώρο παράπλευρο, πως θα γίνει, αφού σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, οι μπάλες θα έχουν καταλάβει το χώρο για το εργοστάσιο;
Βεβαίως τις μπάλες δεν μπορούν να τις χώσουν. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα με κυρώσεις απίστευτες και στην περίπτωση αυτή η  όποια χρηματοδότηση ακυρώνεται
Υπήρχαν και τότε λύματα, στο αρχικό στάδιο και η πρωτοδίκης δέχτηκε, ότι είναι υπολείμματα πίσσας.
Η πρόταση του δημάρχου, που άκουσα μόλις τώρα από το κ.Σκιαδόπουλο, να πάνε στο κύτταρο, είναι οικολογική βόμβα, που θα καταστρέψει τη Ζάκυνθο. Όλα τα λύματα θα πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα. Είναι ο θάνατος της Ζακύνθου. Θεωρώ ότι ο δήμαρχος κάτι άλλο ήθελε να πει,  αδύνατον να ήθελε να πει αυτό.
Το καλοκαίρι, φανταστείτε να ανάψει μία φωτιά και να καίγονται τότε 80.000 μπάλες….. Αυτά που συμβαίνουν, είναι τραγικά και απορώ πως και η περιφέρεια δεν έχει προχωρήσει αυτεπάγγελτα να κλείσει η μονάδα.
Υπάρχει και η μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλα μέρη  που είναι η μοναδική λύση.Ο κ.Δήμαρχος πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες, για να εξασφαλίσει που θα μεταφέρει τα απορρίμματα, μέχρι να φτιάξει το εργοστάσιο.
Αύριο θα πάω να πάρω το πόρισμα από την εισαγγελία. Βασικά σημεία είναι η έλλειψη βιολογικού, πυροπροστασίας, στεγάστρων.
Μαζεύουμε τα στοιχεία  από επιθεωρητές περιβάλλοντος το ΚΕΠΕ και προχωράμε στα ασφαλιστικά
 
Όλα αυτά που επισημαίνουν, είναι αυτά που είχαμε επισημάνει και εμείς αρχικά. Και τα 7 σημεία που θίξαμε, είναι μέσα σε αυτά που επεσήμαναν.
Τι ωραία που  θα ήταν, τότε που ζητήσαμε προσωρινή διαταγή, να γίνονταν όλα αυτά και τώρα να ήμασταν ωραία και καλά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΒΡΑΧΙΟΝΑ)
Ανέβηκα στο ΛΙΒΑ, έχω δει το γήπεδο. Άκουσα τον αντιδήμαρχο  που είπε ότι η μεμβράνη που τοποθετήθηκε είναι 50 χιλιοστά. Δεν είναι δικαιολογία, ότι οι άλλοι δεν έβαζαν τίποτα και εμείς κάνουμε κάτι. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βάζουμε το σωστό.
Πλέον ο ΛΙΒΑΣ είναι σημείο μη αντιστρέψιμο. Η κατάσταση χειροτερεύει και θα χειροτερεύει συνέχεια
Τώρα αυτή τη  στιγμή μία αρπάγη τα κάνει δέματα, χωρίς να διαχωρίζονται.
Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Να τα θάψουν δεν το συζητάμε. Το σκεπτικό του δημάρχου ήταν αυτό: «Ανοίγουμε ένα κύτταρο και τα βάζουμε μέσα» . Βεβαίως του  εξηγήσαμε, ότι δεν μπορεί να συμβεί
Ο δασάρχης μου είπε, ότι Δευτέρα με Τρίτη, καταθέτει μήνυση στο ΦΟΔΣΑ, διότι από τα 5 σημεία είδε ότι δεν τηρείται κανένα.
Άκουσα το κ.Κάρδαρη, που είπε ότι εκ του νόμου, όσα δέματα είναι εκεί πάνω από 2 χρόνια, μπορεί να τα θάψει. Μάλλον δεν τα ξέρει καλά. Ούτε σε 100 χρόνια δεν μπορεί να τα θάψει.
Δεν νομίζω να υπάρχει στην Ελλάδα, άλλη, τόσο μεγάλη ανεξέλεγκτη χωματερή. Σήμερα ο ΛΙΒΑΣ έχει άλλη μία οροσειρά που έχει απορρίμματα. Ακόμη και ο Δήμαρχος δημόσια το λέει, ότι ο βιολογικός δεν λειτούργησε ποτέ, δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, δεν υπάρχει πυροπροστασία.
Σήμερα ο κυνηγετικός σύλλογος, έχει αφήσει κάποια πουλιά. Δεν είναι λογικό να πατάνε επάνω και να μεταφέρουν μικρόβια;
ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΝΙΚΗΤΑ ΑΡΕΤΑΚΗ 
Αυτή τη στιγμή, ο δήμαρχος, στα ασφαλιστικά μέτρα πρέπει να είναι μαζί με τους ζακυνθινούς.
Είχαμε σκοπό να μιλήσουμε με το δήμαρχο, μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος ο κ.Κουτσογιάννης ότι θα μας καλούσαν  , αλλά δεν μας κάλεσαν. Νομίζω μας αποφεύγουν. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πικρή. Η φωτογραφία δεν είναι τίποτα. Όποιος θέλει, να ανέβει επάνω να δει τι συμβαίνει.
Η Ζάκυνθος θα καταστραφεί, αν δεν βρούμε αμεσότατα λύση. Το εργοστάσιο είναι μακριά. Εμείς είμαστε με το μέρος του δήμαρχου για το εργοστάσιο, όμως για να φτιαχτεί χρειάζοναι 5-6 χρόνια. Θα φτάσουμε να είναι σε αυτό το διάστημα, παραπάνω από 200.000 χιλιάδες οι μπάλες
Τα τεύχη δημοπράτησης τα έχει περάσει από οικονομική επιτροπή. Είναι ακριβώς τα ίδια, δεν έχει γίνει καμία αλλαγή σε όλο το φάσμα.
Σήμερα το πρωί ανέβαινα στο ΛΙΒΑ, για κυνήγι και είδα στις 4 το πρωί που  κατέβαιναν τα πρεσ-κοντεινερ. Υπάρχουν προβλήματα σοβαρά με τις γεννήτριες. Δεν αντέχουν να λειτουργήσουν. Αυτό που βγάζουν δε φτάνει για να λειτουργήσουν όλα. Φτιάχνουν γήπεδα, για να βάλουν μπάλες χωρίς να υπάρχουν φρεάτια.