ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 Από τα στοιχεία που βλέπουν το φως τις δημοσιότητας, όλες οι απόψεις  συγκλίνουν  στο κυρίαρχο συμπέρασμα πως   οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως. Από αυτήν την   αιτία δημιουργείτε  η ανάγκη για  700.000 ημέρες νοσηλείας από ασθενείς που κοστίζουν στο κράτος και κατ΄επέκταση στα ασφαλιστικά ταμεία  ποσό που φτάνει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο, σε μια περίοδο με έντονα οικονομικά  προβλήματα  χρηματοδότησης του συστήματος υγείας.

Οπότε δεν  έχει άδικο, το 84% των πολιτών της πατρίδας μας  το οποίο θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων. Καθώς και το 76%, που δηλώνει εξοργισμένο με την κατάσταση αυτή. Παρόλα αυτά, ως χώρα, εξακολουθούμε να μετράμε θύματα και εξακολουθεί να μεγαλώνει η απόστασή  από το βηματισμό του υπόλοιπου κόσμου.

Η προσπάθεια είναι εθνική και απαιτεί τη σύμπραξη ολόκληρης της κοινωνίας, γιατί ο εχθρός είναι ο καπνός με όλες τις παθογένειες που δημιουργεί και  όχι οι καπνιστές. Στόχος πρέπει να   είναι η μείωση του καπνίσματος κατά 30% τουλάχιστον μέχρι το 2025, όπως υποδεικνύει και  ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πρέπει να διαμορφωθεί  αντικαπνιστική κουλτούρα που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, ώστε να αποτραπεί η έναρξη αυτής της κακής συνήθειας και μάλιστα σε μικρές ηλικίες. Το κάπνισμα πρέπει να θεωρηθεί και  στην Ελλάδα ξεπερασμένο και να τεθεί,  «εκτός μόδας». Επίσης πρέπει να δοθεί έμφαση στον σεβασμό στον μη καπνιστή και να αποκτήσει και αυτός φωνή και άμυνα απέναντι στο παθητικό κάπνισμα. Κατά συνέπεια εδώ εντάσσεται η απόλυτη απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους.

Για κάθε παράβαση σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ οι παραβάτες θα πληρώνουν:

- 200€ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας

- 200€ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπους κλειστούς  & υπαίθριους και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών.

- 100€ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

- 1500€ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3000€ για τον οδηγό).

-Για τους υπευθύνους σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Εστιατόρια, Μπαρ, Κέντρα Διασκέδασης ) η διαπίστωση παραβάσεων της αντικαπνιστικής νομοθεσίας επιφέρει συνέπειες ως εξής:

 για καταστήματα με Εμβαδόν έως 100 τ.μ.:

▪ 500€ την 1η φορά

▪ 1.000€ τη 2η φορά

▪ 2.000€ την 3η φορά

▪ 4.000€ την 4η φορά και προσωρινή σφράγισης / αναστολή της λειτουργίας για 10 ημέρες

▪ 8.000€ την 5η φορά και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας

ΝΙΚΟΣ Γ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

                                                                                                                                     ΛΟΓΙΣΤΗΣ