• «Προ ημερών ένας γνωστός εργολάβος μου είπε: «Δήμαρχε η Κοινωνία σε στηρίζει»

Του απάντησα: «Εδώ γράφουν πως είμαι ένας κακός Δήμαρχος. Πως κατάλαβες πως με στηρίζει η Κοινωνία;» και αυτός μου απήντησε: «Εδώ ο πατέρας μου ο ίδιος μου είπε να δω τι θα κάνετε τώρα που σας έκοψε ο Δήμαρχος τη "μασούλα" κι εγώ είπα στον πατέρα μου: μα έβγαλε ο Δήμαρχος και το μετρητή». Τότε ο πατέρας μου, μου είπε: «Καλά έκανε και τον ξήλωσε αφού ποτέ κανένας δεν πλήρωνε τίποτα». Κι εγώ τον ρώτησα: «Εσύ τι είπες στον πατέρα σου», οπότε μου είπε: « Εγώ του είπα Πατέρα δεν είσαι στα καλά σου!».
Συμπέρανα πως μάλλον ο Εργολάβος δεν είναι στα καλά του που ακόμα δεν έχει καταλάβει πως το 70% των Δημοτών μοιάζει με τον Πατέρα του.»

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Ζακύνθου αναφέρει στο σχετικό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ :


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ//ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ι. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  1. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΧΡΕΩΝ:
ΔΕΔΔΗΕ επιπλέον ΤΟΚΟΙ  ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ 6.046.102,96 ευρώ
                                                                                   
VOLTERA                                            548.949,57 ευρώ
Προμηθευτές                                 1.224.438,53 ευρώ
Αναδρομικά απόφασης
Δικαστηρίου εργαζομένων             690.000,00 ευρώ
Αναδρομικά ενιαίου
μισθολογίου εργαζομένων             174.000,00 ευρώ
      Δάνεια 570.000,00 ΤΠ&Δ 450.000– 
 ALPHA 120.000,00 ευρώ
Επιταγές                                          19.026,53 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ                                      9.272.517,59 ευρώ
 
  1. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Μισθοδοσία                            120.000,00 ευρώ
VOLTERA                                  110.000,00 ευρώ
ΦΠΑ περίπου                            50.000,00 ευρώ
Φόροι μισθωτών υπηρεσιών 20.000,00 ευρώ
Αναδρομικά εργαζομένων       15.000,00 ευρώ
Δόσεις δανείων                            7.000,00 ευρώ
Ενοίκια γεωτρήσεων                   2.500,00 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ                                    324.500,00 ευρώ
 
  1. Οφειλές προς την Εταιρία:
Οικίες                                                      3.151.985,98  ευρώ
Ανενεργοί με οφειλές                           1.194.537,71 ευρώ
Ξενοδοχεία                                                 585.443,72 ευρώ
Ενοικιαζόμενα                                            421.856,66 ευρώ
Καταλύματα Ζακύνθου                              37.556,50 ευρώ
Εστιατόρια – Snack Bar – Bar                  498.677,26 ευρώ
Επαγγελματικοί Χώροι                             501.420,82 ευρώ
Λοιπά Επαγγελματικά                              168.550,77 ευρώ
Παροχές Δημοσίων Υπηρεσιών                97.225,51 ευρώ
Αγροκτήματα – Οικοδομές                       27.931,31 ευρώ
ΔΗΜΟΣ                                                      164.662,00 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ                                                   6.849.848,24 ευρώ
 
  1. ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:
Συνολικό ποσό ταμείου της Εταιρίας 16/03/2020  5.000,00 ευρώ
 
 
 
 
 
 
1.ΕΞΕΛΙΞΗ ΧΡΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΖ
- Όσον αφορά τα χρέη της ΔΕΥΑΖ μετά τη επίσκεψη που είχαμε με τον κ. Βουλευτή στα κεντρικά Γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ και την αξίωση της Εταιρίας να ξοφληθεί το χρέος εντός τριών ετών ακολούθησε σειρά προσωπικών ενεργειών και τελικά με παρέμβαση του καθ’ ύλην αρμοδίου Υπουργού υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το χρέος να εξοφληθεί κατά τρόπο που να μην επιβαρυνθεί η ΔΕΥΑΖ. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο.
-Η  VOLTERA ,ιδιωτική Εταιρία, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη ΔΕΥΑΖ μας απέστειλε επιστολή εντός της προηγούμενης εβδομάδος ότι εάν η ΔΕΥΑΖ δε συμφωνήσει να καταβάλει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μήνα που ανέρχεται σε περίπου 110.000,00 ευρώ και επιπλέον κάθε μήνα 80.000 ευρώ προς εξόφληση του χρέους των 548.949,57 ευρώ τότε θα δώσει εντολή διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΥΑΖ.
Η απάντησή μου ήτο ότι τώρα είναι αδύνατον να ανταποκριθεί η ΔΕΥΑΖ.
Ανέλαβα προσωπική δέσμευση, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, όπως η Εταιρία έχει ζητήσει με τη ρύθμιση της οφειλής ,  να έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές . Τόνισα ότι εάν γίνει οποτεδήποτε  διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγηθούμε στο να κηρυχτεί το Νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οπότε θα ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να μας δώσει παροχή η ΔΕΔΔΗΕ και μοιραίως θα απομακρυνθεί σε απρόβλεπτο χρόνο η καταβολή στη VOLTERA. Περιμένουμε την απάντηση του διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας όπως μας ενημέρωσε εκπρόσωπός της.
 
  1. ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΕΥΑΖ
Προ δύο μηνών ξεκινήσαμε την εφαρμογή ενός σχεδίου σωτηρίας της ΔΕΥΑΖ . Οι εισπράξεις κυμαίνονται από 25-30.000 ευρώ ημερησίως. Άρχισε τότε ο λαϊκισμός , ακόμα και εντός του Δ.Σ του Δήμου με την παρουσία διαφόρων ατόμων οπότε το ΔΣ της ΔΕΥΑΖ αποφάσισε να γίνει ρύθμιση 24 δόσεων με προκαταβολή 15% για οικιακές και 25 % για επαγγελματικές οφειλές , να διακόπτονται οι παροχές με οφειλές άνω των 300 ευρώ και το καταστροφικό η δυνατότητα της ρύθμισης να μπορεί να γίνει έως 30 Απριλίου. Στο αρμόδιο τμήμα των διακοπών επισημάναμε ότι πρέπει να αρχίσουν οι διακοπές από τις επιχειρηματικές συνδέσεις και όσες έχουν μεγάλες οφειλές. Ερευνητέο εάν τούτο συνέβη γιατί υπάρχουν ενδείξεις ότι τούτο σκοπίμως δεν τηρήθηκε.
 Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία περίπου τριακόσιες (300) διακοπές παροχών, χωρίς να υπάρχει καμία απαίτηση επανασύνδεσης σε εκείνες που ακόμη δεν έχει εξοφληθεί η οφειλή διακοπής.
‘Όσοι διαμαρτύρονται και δεν θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και όσοι λαϊκίζουν υποστηρίζοντάς τους αντί με αυτό τον τρόπο να προσπαθούν εκουσίως ή ακουσίως να σταματήσει τη λειτουργία της η ΔΕΥΑΖ προτιμότερο θα ήταν να κινητοποιηθούν ώστε η Πολιτεία που έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τα χρέη τους.
Όσοι είναι πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργοι, άποροι ή έχουν ανάγκη πραγματικής κοινωνικής αλληλεγγύης μπορούν όπως έχει ανακοινωθεί να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να εκδοθούν τα αντίστοιχα παραστατικά και να τύχουν έκπτωσης έως 70% της αξίας του λογαριασμού τους.
Ήδη υπάρχει μη επικαιροποιημένος κατάλογος 641 Οικογενειών που απολαμβάνουν τα ανωτέρω ευεργετήματα. Εάν μια Οικογένεια έχει να πληρώσει 4-5 χρόνια νερό ο λογαριασμός της λογικά θα είναι της τάξεως των χιλίων εκατό (1.100) ευρώ. Εάν είναι άπορη με έκπτωση 70% ο λογαριασμός της θα είναι τριακοσία τριάντα (330) ευρώ. Η προκαταβολή θα είναι 49,5 ευρώ. Θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει μετά από πέντε χρόνια μόνο πενήντα ευρώ  προκαταβολή για να μην σταματήσει το νερό σε όλο το Νησί.
Αυτό είναι κοινωνική αναλγησία αυτού που το ζητά ή ανευθυνότητα, κοινωνική καπηλεία και λαϊκισμός αυτού που το καταγγέλλει;
Η εταιρία ΔΕΥΑΖ είναι μια Εταιρία δομημένη με έμπνευση κυρίως αιρετών και επιχειρηματιών με συγκεκριμένους στόχους. Είναι μια Εταιρία δομημένη στη λογική των ΔΕΠΑΖ, ΣΑΖ και λοιπών πτωχευμένων Εταιριών.
Είναι μια εταιρία χωρίς υπόβαση και  επιστημονικό προσωπικό, δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, είναι φτιαγμένη στα πρότυπα βιοτεχνικής επιχείρησης με Γενικό Διευθυντή, ο οποίος έχει απόλυτη καταστατική εξουσία και πραγματικές γνώσεις εργοδηγού, που συνεργάζεται με τον εκάστοτε αιρετό Πρόεδρο, ο οποίος Πρόεδρος αν και έχει περιορισμένες αρμοδιότητες μέσω του Γενικού Διευθυντή ελέγχει την Εταιρία με καταστροφικά έως τώρα αποτελέσματα για την εύρυθμη λειτουργία της: Παράνομες συνδέσεις αποχέτευσης και υδροληψίας, ανεπάρκεια δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης, ελλιπή και ασυντήρητο μηχανολογικό εξοπλισμό, αδικαιολόγητες ανείσπρακτες οφειλές, έλλειψη ανταγωνιστικών προσφορών σε διάφορες προμήθειες και κυρίως σε επισκευές μηχανημάτων, χωρίς έλεγχο των λογαριασμών ύδρευσης και αποχέτευσης.
 
Προ ημερών ένας γνωστός εργολάβος μου είπε: «Δήμαρχε η Κοινωνία σε στηρίζει»
Του απάντησα: «Εδώ γράφουν πως είμαι ένας κακός Δήμαρχος. Πως κατάλαβες πως με στηρίζει η Κοινωνία;» και αυτός μου απήντησε: «Εδώ ο πατέρας μου ο ίδιος μου είπε να δω τι θα κάνετε τώρα που σας έκοψε ο Δήμαρχος τη "μασούλα" κι εγώ είπα στον πατέρα μου: μα έβγαλε ο Δήμαρχος και το μετρητή». Τότε ο πατέρας μου, μου είπε: «Καλά έκανε και τον ξήλωσε αφού ποτέ κανένας δεν πλήρωνε τίποτα». Κι εγώ τον ρώτησα: «Εσύ τι είπες στον πατέρα σου», οπότε μου είπε: « Εγώ του είπα Πατέρα δεν είσαι στα καλά σου!».
Συμπέρανα πως μάλλον ο Εργολάβος δεν είναι στα καλά του που ακόμα δεν έχει καταλάβει πως το 70% των Δημοτών μοιάζει με τον Πατέρα του.
 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
 
 Νικήτας Αρετάκης