ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • «Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για εφαρμόσιμες λύσεις σε περιφερειακό επίπεδο άμεσα»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

       Την τελευταία δεκαετία παρακολουθούμε στο νησί μας, μια προσπάθεια τελικής  και ολοκληρωμένης λύσης στο διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαδικασία ολοκληρώνεται εν μέσω έντονων αντιπαραθέσων, πολιτικών και κοινωνικών, με πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις. Μετά από τις τρεις τελευταίες δημοτικές θητείες υπάρχει χωροθέτηση, εγκεκριμένη χρηματοδότηση και βρισκόμαστε στη φάση αποτελεσμάτων διεθνή διαγωνισμού για την οριστική λύση.
       Η λύση εντάσσεται σε ένα τοπικό σχέδιο για το νομό, μέρος ενός περιφερειακού και κατ’ επέκταση ενός εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όλα συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και περιλαμβάνουν  διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και εφαρμογές κυκλικής οικονομίας. 
       Οι χρηματοδοτήσεις παρέχονται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους με εθνικά και περιφερειακά προγράμματα όπως η δράση ΙΟΝ41-Πράσινα σημεία-Διαλογή στη πηγή.
       Ως Επιμελητήριο διαχρονικά εκφράζουμε την ανάγκη εφαρμογής τεχνοκρατικών, συνεργατικών δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων με αποτελεσματικότητα και εφαρμογή των αποφάσεων και των δρομολογημένων λύσεων με περιφερειακή αντίληψη.
       Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει κουραστεί να παρακολουθεί καθυστερήσεις και παλινωδίες για πολλά χρόνια.  Έχουμε και παλιότερα εκφράσει την άποψη για την ανάγκη περιφερειακής διαχείρισης με την συνεργασία των δήμων και φορέων.
Προφανώς επομένως συμφωνούμε σε περιφερειακά σχήματα για να δοθούν άμεσες εθνικές και περιφερειακές λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων.
       Μετά και την τρέχουσα κρίση ο επιχειρηματίας δεν έχει ανοχές για τοπικές αντιπαλότητες.
Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για εφαρμόσιμες λύσεις σε περιφερειακό επίπεδο άμεσα. 
 
       Κάθε μέρα αργοπορίας κοστίζει ακριβά στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
 
Με εκτίμηση
 
Φώτιος Κόττης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ζακύνθου