ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ … ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ , ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΡΜΟ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ , ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΔΙΑΦΥΓΗΣ , ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ .
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ  Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ  ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ» ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΕΝΟΣ  …  ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ  … ΟΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ, ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ,  ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ, ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ …
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ  ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ,ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ…ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ
 (ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ)

... Εγώ είμαι δήμαρχος όλης της Ζακύνθου, και όσο θέλω να πάει μπροστά η Αναφωνήτρια το ίδιο θέλω για όλα τα ορεινά.
Τα πούλμαν θα πηγαίνουν πρώτα στην Αναφωνήτρια, να δουν τη Μονή του Αγίου Διονυσίου  και μετά θα ακολουθούν τον δρόμο, να πάνε στο ναυάγιο.
Νομίζω ότι αν πραγματικά θέλουμε ο δρόμος να εξυπηρετήσει τη διαφυγή, δεν έχει σχεδιαστεί σωστά.
Γνωρίζω τις τοπικιστικές αδυναμίες της περιοχής και θα δημιουργηθούν προβλήματα.
Σκέφτηκα να σας προτείνω να κατασκευάσουμε δρόμο για διαφυγή, όπως έλεγαν εξαρχής να φεύγει από το πλάτωμα του ναυαγίου , παράλληλα με τον υπάρχοντα δρόμο και  να συνδέεται με το μοναστήρι. Δεν θα είναι 8 μέτρων πλάτους που θα αποκλείει την επισκεψιμότητα από τη περιοχή των Βολιμών.
Πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο να γίνει από τον άλλο δρόμο. Δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τον όρμο κάτω, οπότε να ωφεληθεί η Αναφωνήτρια και να μπορούν από εκεί τα καΐκια να πάνε αμέσως στο ναυάγιο.
Υπάρχουν λύσεις,  αρκεί να υπάρχει σωστή εκτίμηση για ν α μην εξεγερθούν οι κάτοικοι της περιοχής. Αλλιώς θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη της περιοχής
Θέλω να ομολογήσω ότι όταν έφτιαξα το σχολείο, επί χρόνια παιδευόντουσαν, να βρουν που θα γίνει , γιατί όλοι το ήθελαν στην περιοχή τους. Τα τοπικιστικά συναισθήματα των κατοίκων είναι έντονα. Πρέπει να είναι προσεκτική η επιλογή που θ α κάνουμε και ειδικά για το ναυάγιο
Όσο αφορά την εκμετάλλευση, έχω στείλει ένα πλάνο πως θα γίνει ο δρόμος.
Ο κύριος δρόμος πρέπει να γίνει 8 μέτρα. Ο δήμος αν συμφωνήσουμε,  θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πιστώσεις, η εκκλησία που έχει συμφέροντα ελπίζω ότι δεν θα φέρει αντιρρήσεις .
Μαζεύονται γύρω στα 500 αυτοκίνητα στο πλάτωμα. Το να γίνεται ελεγχόμενη είσοδος, δεν χρειάζεται είσοδος   διαφυγής
Αυτά που λέμε για το Μάτι δεν έχει καμία σχέση. Και να γίνει η πρόσβαση σε αυτή τη θέση ανέλεγκτα, πάλι πρόβλημα θα έχουμε
Δεν είναι χώρος να πηγαίνουν να κάθονται με τις ώρες. Δεν χρειάζεται μπουλούκι να περιμένει ο κόσμος, όπως έγινε φέτος. Αυτά όλα πρέπει να συνεκτιμούν για να παρθούν σωστές αποφάσεις και αύριο να μη χρειαστεί να το αλλάξουμε.
Επίσης όσο αφορά τις πιστώσεις , αν γίνει αυτός ο δρόμος θα είναι πολύ λιγότερες  από όσες θα χρειαστούν για τον άλλο δρόμο.
Φέτος είναι ανθρωπίνως αδύνατον, να πραγματοποιηθεί και ο άλλος δρόμος που προωθείται από το  δασαρχείο να ολοκληρωθεί. Πρέπει να φανεί μία λύση για φέτος.
Το ναυάγιο δεν μπορεί να περιοριστεί. Δεν κλείνει. Δε μπορεί κανείς να πει απαγορεύω την είσοδο. Για     τούτο για ν α ολοκληρώσω πιστεύω ότι θα πρέπει να αναλάβει αποκλειστικά και μόνο την εκμετάλλευση του χώρου  . Η συνεργασία με όμορες κοινότητες είναι αδύνατη. Ο πρόεδρος της Αναφωνήτριας με βρίζει και  των Βολιμών μου κάνει μηνύσεις. Δεν μπορώ να γίνω συνέταιρος με τον πρόεδρο των Άνω Βολιμών. Δεν έχουμε διαφορετικά συμφέροντα. Αυτά είναι θέματα σοβαρά. Αντιληφθείτε που έχουμε φτάσει, με τις αποφάσεις που έχετε πάρει, ότι είμαστε ξεχωριστές μονάδες. Αυτά όλα ήρθαν και με το νόμο στο δήμο Ζακύνθου, που πρέπει να τα εκμεταλλευτεί προς όφελος των ζακυνθινών.
Την ύστατη αυτή ώρα, πρέπει  να δώσουμε τη λύση, για ν α μπορέσει να λειτουργήσει το ναυάγιο, που μας το χάρισε η φύση , για να βοηθηθούμε σαν Ζάκυνθος και να πάμε μπροστά.
Προτείνω να κάνουμε τον δρόμο αυτό που έχουμε σχεδιάσει και είναι σύμφωνος με τη πυροσβεστική, να διευρύνουμε τους υπάρχοντες δρόμους σε 8 μέτρα και να γίνουν κυρίας εισόδου, να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφάλειας που θέλει η πυροσβεστική υπηρεσία,  βάση μελέτης και η  οποία θα εξασφαλίζει τη πυρασφάλεια της περιοχής. Η Π.Υ θα μας υποδείξει τι πρέπει να κάνουμε . Δεν ξέρω αν θα προφτάσουμε να τον ολοκληρώσουμε αλλά σαν δρόμος  διαφυγής έστω χωματόδρομος μπορεί να υπάρχει. Επίσης με προσωπικό του δήμου να εξασφαλίσουμε τη φύλαξη, να δημιουργήσουμε ένα παρκινγκ, έστω στις δύο εισόδους του χωριού, να βάλουμε mini bus για τη μετακίνηση  των επισκεπτών και να βάλουμε ένα μικρό αντίτιμο να δίνουν οι  επισκέπτες.
Εξέθεσα στο λιμενάρχη κάποια θέματα, και φέτος θα είναι βελτιωμένη η κατάσταση. Ανάλογα πρέπει να φερθούμε και για το χερσαίο τμήμα. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, αν δεν μας πιάσει το πείσμα.
Κακώς προσπαθούν , τη φωτιά που έγινε στο δάσος πάνω από το ναυάγιο, να τη τοποθετήσουν ότι έγινε από τυχαίο γεγονός. Ήταν καθαρά εμπρησμός, από ανθρώπους που νόμιζαν, ότι έστελναν μηνύματα για τη κατασκευή του δρόμου.
Είδα τις αντιδράσεις και τη διάθεση των πολιτών στις Βολιμες, σε συνάντηση που κάναμε εκεί. Αν θίγονται τα συμφέροντα τους, θα αντιδράσουν. Προ ετών έγινε προσπάθεια να απομονωθούν οι βαρκάρηδες. Μέσα σε λίγους μήνες μαύρισε η θάλασσα…
Πρέπει να προσέξουμε να μη δημιουργηθούν τέτοια γεγονότα και να φανεί ότι είμαστε ανάξιοι να διαχειριστούμε τη περιοχή.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΒΡΑΜΗΣ (Δ.Σ – «ΑΝΑΔΡΑΣΗ»)

Μιλάμε για μέτρα πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής και όχι για παρεμβάσεις και επαναλειτουργία του ναυαγίου.
Ποιος φορέας είναι αρμόδιος να προτείνει τα μέτρα πυροπροστασίας; Πυροσβεστική, δασαρχείο , πολιτική προστασία;
Ειλικρινά θέλω να ζητήσω από το δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και να είναι ειλικρινής απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο... 10/8/20 με επιστολή στα υπουργεία, αναφέρει ότι θέλει μελέτη της ευρύτερης περιοχής, ενώ σήμερα εδώ λέει,   πως το αγνοεί.
Προκύπτει ότι γνώριζε  ,  προσπαθεί να ακυρώσει πρωτοβουλίες και ενέργειες άλλων φορέων, και προκύπτει , ότι και γνώριζε και με την εισήγηση του ακυρώνει ότι έλεγε το προηγούμενο διάστημα.
Ας αποφασίσει τι θέλει,  τι προτείνει. Γνώριζε.. .

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ (ΕΠΙΚΑΦΑΛΗΣ, «ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»)

Σαν πρόεδρος, έχετε ένα ρόλο, να κρατάτε μια διαδικασία… αλλά αυτό, δεν είναι διαδικασία πράγματι. Δε ρίχνω όλη την ευθύνη σε εσάς.
Ρώτησα τι συζητάμε σήμερα. Αν δεν υπάρχει σαφής εισήγηση γίνεται η περιπλάνηση αυτή, μιλάμε ώρες και δεν καταλήγουμε.
Υπάρχει αντιπαράθεση με ένα δρόμο που δεν είδαμε, και  μία μελέτη τεκμηριωμένη από ανθρώπους που χαράζουν τους δρόμους. Δυστυχώς η ποιότητα της εισήγησης που μας κάνατε δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει
Καταλήγουμε σε μία αντιπαράθεση για το ποιοι είναι με το δασαρχείο και ποιοι με το δρόμο που εσείς προτείνετε.
Εγώ προτείνω να μη ψηφίσουμε σήμερα. Να έρθει  μια τεχνική μελέτη που θα έχει τα χαρακτηριστικά της διαφυγής και πάνω σε αυτό το να τοποθετηθούμε.
Επιπλέον κατά την άποψη μου ,καλλιεργείται από εσάς ένας εφησυχασμός,  σκόπιμα ή άθελα σας, δεν ξέρω.
Το θέμα της αγοραπωλησίας δεν έχει  τελειώσει. Υπάρχει ένα βούλευμα που παραπέμπει το θέμα και μία ανακριτική διαδικασία. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, ούτε η εξέλιξη με τα διάφορα που κάνουν κάποιες   διεθνείς εταιρίες. Νομίζω ότι ο δήμος πρέπει τάχιστα να πράξει πολλά πράγματα για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, που έχει στη περιοχή και ταυτόχρονα να προχωρήσει αυτοτελούς κύριας παρέμβασης στα αστικά δικαστήρια, για το κομμάτι που ανήκει στο δήμο και τρίτο να δούμε το θέμα της επιχώριας    και το κτηματολόγιο.
Όσο δεν τα προχωράμε , δεν τελειώνει τίποτα. Έχουν βγει σημαντικά στοιχεία   αλλά μην επικαλούμαστε εφησυχασμό. Έχω ένα ισχυρό χαρτί. Καλούς δικηγόρους. Άρα αναβολή του θέματος  και να έρθει μελέτη για δρόμους διαφυγής.
Λογαριάζουμε χωρίς τους ξενοδόχους. Μην βρεθεί κανένας και μας πει , «αυτά είναι δικά μου» και το θέμα λήξει.
 

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΟΛΙΜΩΝ)

Ο δήμαρχος μου έκανε ευθεία επίθεση ότι τον πήγα στα δικαστήρια, για κάτι που θα έπρεπε να είχε επιληφθεί, γιατί μας ακολουθεί 40 χρόνια. Εγώ μετέφερα και εκτός των τειχών,  σεβασμό πρώτα στον επισκέπτη κα μετά στο ζακυνθινό πολίτη. Ευελπιστώ ότι σύντομα θα βρεθεί λύση.
Θέλω να θυμίσω, ότι επί δημαρχίας Νικόλαου Θεοδόση, εμού, στη πλατεία του ναυαγίου υπήρχαν 4 θέσεις για εμπόριο και μια θέση για παρκινγκ.
Ουδέποτε κανείς μας ενόχλησε . Είναι αναπόσπαστο κομμάτι, αν και δεν με πείθει, γιατί δεν έχω νερό, δρόμους, φώτα κλπ
Αν κάποιος από τους επίδοξους αγοραστές, είχαν στοιχεία θα μας είχαν πετάξει έξω. Μόνο με υπόγειους τρόπου προσπαθούσαν να καταπατήσουν το μέλλον των παιδιών
Προσπαθούμε μπας και ξεκοφεύσουμε κάποια στιγμή. Κανείς δεν τολμούσε και δεν είχε κάνει μία κατάπτυστη μελέτη δρόμου διαφυγής 12 μέτρων. Σας το ζήτησα πέρυσι και με γράψατε.
Ο δασάρχης ο ίδιος, έχει συγκεκριμένη πρόταση. Γιατί δεν έχει πλάτωμα κε δασάρχη; Και μου λέτε ότι είναι δρόμος που θα σώσει τη περιοχή; Θα συμφωνήσω με το δήμαρχο , διχόνοια θα δημιουργήσει  στη περιοχή.
Για να τελειώνω, ήρθα να αγωνιστώ για το μέλλον των παιδιών μας που δεν έχουν ούτε νερό να πλυθούν μέχρι σήμερα.
   

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ, «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ»)

Νομίζω ότι ο τίτλος που γράψατε δεν ανταποκρίνεται στο θέμα που συζητάμε. Έχω μπροστά μου την έγκριση της θεώρησης  αυτής της μελέτης. Η απόφαση λέει, ότι η έγκριση έχει δοθεί,    από το διευθυντή δασών της περιφέρειας.
Κουβεντιάζουμε για ένα έργο, τεχνικό που βρίσκεται στη τελική φάση              χρηματοδότησης και δημοπράτησης του. Ο δήμαρχος να στοχαστεί, αν η επιστολή του ανταποκρίνεται στον τίτλο του.
Το να μη γένει το έργο που προγραμματίζεται από το δασαρχείο, θα πρέπει να είναι ο τίτλος . Εμείς θα πούμε ότι δεν θέλει η Ζάκυνθος να κατασκευαστεί αυτό το έργο. Τα υπόλοιπα πρέπει ν α μας τα φέρετε σαν εισήγηση. Είναι πολύ σημαντικό όμως κε δήμαρχε, σε σχέση με τις αποφάσεις  του δημοτικού συμβουλίου 40-41-42- 85, είναι αποφάσεις που πάρθηκαν με μέγιστη πλειοψηφία. Δεν έχετε κάνει τίποτα. Τι κρύβετε πίσω από αυτό; Πως θα μπορούσαμε εμείς να σκεφτούμε, όταν ο δήμος μας δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση; Έτσι θα δίναμε χτύπημα, σε αυτούς που προσπαθούν να υφαρπάξουν τη δημοτική μας περιουσία.
Εγώ προσπαθώ να εργαστώ και να προτείνω πράγματα που θα σας ωφελήσουν.
Είστε       εφοδιασμένος με αποφάσεις που πετάξαμε στο κάλαθο των αχρήστων και έρχεστε σήμερα να μας πείτε να λειτουργήσουμε, σαν εμπόδιο να κατασκευαστεί ένας δρόμος.
Βλέπω την έγκριση της Π.Υ, ακούω από εσάς όχι ένα λόγο δημιουργικό . Προτείνω στους συναδέλφους, ότι το θέμα αυτό δεν υπάρχει. Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε τις αποφάσεις που σας είπα .

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ, «ΑΝΑΔΡΑΣΗ»)

Θαυμάζω την υπομονή που υπάρχει, στη παρακολούθηση αυτών των συνεδριάσεων. Τέτοια κατάσταση δεν την έζησα ποτέ. Ανεπίτρεπτη η κατάσταση ... αναφέρομαι σε όλους μας. Τι κατάντια είναι αυτή. Εκτελέστε σαν πρόεδρος τα καθήκοντα σας. Θα διακόπτετε τους πάντες, όταν είναι εκτός θέματος.
Η Ζάκυνθος ακούει το δημοτικό συμβούλιο ,  για να κατανοήσει ένα πράγμα. Θα είναι ένας δρόμος, επιτέλους για να λειτουργήσει το ναυάγιο; Αυτό είναι το θέμα. Γιατί διαφορετικά θα μιλάμε για δρόμο μετά 3 χρόνια. Άρα τι θέλουμε ; ΄Η  λέμε ναι, να προχωρήσει ο δρόμος που είναι στο τελικό στάδιο, ή βάζουμε τροχοπέδη στο έργο;
Θα διακινδυνεύσουμε τα συμφέροντα της Ζακύνθου; Ο δήμος πρέπει να προχωρήσει σε μία μελέτη, και να  προχωρήσουμε και άλλα έργα στη περιοχή.
Άρα λοιπόν ή δεν εμποδίζουμε το έργο, ή κλείνουμε το ναυάγιο.
Ανεξαρτήτως ποιον συμπαθείτε ή που ανήκετε, αυτή την ώρα ψηφίζεται για τη Ζάκυνθο. Θα ψηφίσουμε ή σταματάμε το έργο και βάζουμε τη Ζάκυνθο σε κίνδυνο, ή προχωράμε.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΚΛΑΣ (ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ, «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»)

Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε μία διαδικασία και  αντί 14 μήνες μετά να καλυτερεύουν τα πράγματα, γίνονται χειρότερα.
Μπορεί να έχουμε άλλες ιδεολογίες,  αλλά σεβόμαστε τους συναδέλφους και πρέπει να σεβόμαστε την κοινωνία. Ο κ. πρόεδρος δεν τηρεί τίποτα. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Και ο δήμαρχος, είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία.
Έχουμε ξαναμιλήσει για το θέμα πολλές φορές, επιβεβαιώνεται η θέση του συνδυασμού μας και η  ουσία είναι, ότι υπάρχουν τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα εκεί επάνω στη περιοχή. Υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί που στηρίζουν και εμπορευματοποιούν τη γη,  τα δάση τις παραλίες μας ...
Γιατί μας καίει τόσο πολύ η διαφυγή στο ναυάγιο και δεν μας καίει ο δρόμος διαφυγής στο Κερί ,που κινδύνεψαν άνθρωποι να πεθάνουν; Προφανώς, γιατί υπάρχουν τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα.
Προτείνουμε να μη συζητηθεί έτσι το θέμα, να είναι όλοι καλεσμένοι οι αρμόδιοι φορείς και να γίνει συνολική συζήτηση. Η μελέτη θα πρέπει να είναι από δημόσιο φορέα, με πρώτο την ασφάλεια. Φυσικά ψηφίζουμε την τοποθέτηση μας.
 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΣΤΡΑΣ (ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ , «ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ»)

Το θέμα είναι «επεμβάσεις,  μελέτη για την επαναλειτουργία του ναυαγίου. Καταλαβαίνουμε ότι σήμερα είμαστε εκτός θέματος.
Ακούμε για ένα δρόμο που έχει προκύψει από ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά είναι εκτός θέματος.
Ο λόγος που είμαστε εδώ, είναι για να ακούσουμε τη δημοτική αρχή για το συγκεκριμένο θέμα.
Θα πρέπει να εστιάσουμε στα προαπαιτούμενα, για να ανοίξει το ναυάγιο και ποιες είναι οι προτάσεις της δημοτικής αρχής

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ)

Θα ήθελα να πω, ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις να ανοίξει το ναυάγιο,  είναι της πάση γνωστό. Ο δήμαρχος σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις, ενώ θα έπρεπε να είχε δώσει λύση και να έχει φτιάξει μία μελέτη . Έφερε ένα θέμα με ένα δρόμο, χαραγμένο στο πόδι και μας καλεί σήμερα να αγνοήσουμε ότι άλλο υπάρχει και να θεωρήσουμε αυτόν το δρόμο που χαράκτηκε στο πόδι, σαν καλύτερη λύση. Εγώ δεν  ξέρω ποιοι είναι υπέρ και ποιας λύσης. Μάλιστα περιέγραψε το τρόπο που θα κάνει αυτός τις μελέτες. Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να χειροκροτήσω. Δεν υπάρχει περίπτωση η ποιοτική προστασία ή οι τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν τέτοιες μελέτες. Έχουμε Νοέμβριο και θα έπρεπε ο δήμαρχος ήδη να έχει κάνει κάτι. Ότι δεν ήρθε φέτος κόσμος είναι ευχής έργο .Ποιος μπορεί να διασφαλίσει, ότι ο κορωνοιος δεν θα αφήσει και του χρόνου να έρθει κόσμος; Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ναυάγιο θα είναι ανοικτό για όλους τους ζακυνθινούς.
Δεν κάνουμε έργα κάνοντας δημοσκόπηση, αλλά με προτεραιότητα το συμφέρον του ζακυνθινού λαού. Εάν σήμερα υπάρχει μία πρόταση που εξασφαλίζει ότι το ναυάγιο θα ανοίξει το καλοκαίρι,  αυτή πρέπει να υποστηρίξουμε.
Και το τελευταίο… να ξέρετε ότι  θα μπορούσε να γίνουν δύο  μονόδρομοι, ο ένας να πηγαίνεις και ο άλλος να επιστρέφεις
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ (Δ.Σ – «ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ»)
Είναι σοβαρό το θέμα και θα έπρεπε να είναι μία συνεδρίαση μόνο για το θέμα του ναυαγίου.
Σαν σύλλογος ξενοδόχων κάναμε κάποιες συναντήσεις στο υπουργείο τουρισμού. Όταν έγινε μία συνάντηση για το ναυάγιο,  τον πήρα το κ. Θεοδόση τηλέφωνο να είναι μπροστά,  αλλά δεν μπορούσε να είναι . Δε σημαίνει ότι αγνοήσαμε τις Βολίμες.
Θα πω στο δήμαρχο, ότι κανένας ξενοδόχος δεν πάει  , γιατί δεν έχει κιόλας, με πούλμαν τους τουρίστες,   είναι κάποιοι άλλοι σε αυτό το κομμάτι . Θα γραφτούμε στο Γκίνες.
Ο δρόμος έχει όλες τις εγκρίσεις και από πυροσβεστική  και από δασαρχείο. Δεν είμαστε οι αρμόδιοι να πούμε εμείς, για το που θα πάει ο δρόμος. Το επέλεξαν οι υπηρεσίες. Όμως είναι 600 μέτρα ενώ ο δήμαρχος προτείνει δρόμο 1600 μέτρα, και που θα θέλει 2-3 χρόνια να γίνει, ενώ θα έχει τεράστιο κόστος. Αν ζητήσουμε να σταματήσει ο δρόμος  που είναι έτοιμος να γίνει, τους επομενους μήνες ,τότε το ναυάγιο θα κλείσει για  2-3 χρόνια.
Ο δρόμος αυτός έχει ξεκινήσει από το 1999, και για κάποιους λόγους σταμάτησε, άρα δεν ισχύει, ότι γίνεται για τον εμίρη ενώ έχει και άλλο πλεονέκτημα, το  ότι καταλήγει στη θάλασσα
Λέει ο δήμαρχος ότι με πέντε χιλιάδες, οι ξενοδόχοι χρηματοδότησαν τη μελέτη. Δε στέκει. Όμως του υπόσχομαι, ότι  όπως χρηματοδοτήσαμε την καθαριότητα φέτος,  να το κάνουμε και  για μια νέα μελέτη για το δήμο χωρίς να καταργήσουμε τον υπάρχοντα δρόμο.
Κρύψατε στα υπουργεία,, ότι υπάρχει γραμμή αιγιαλού και παραλίας, που ένα κομμάτι πάνω από το ναυάγιο είναι πλέον κρατικό και μόνο ο δήμος μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Η μελέτη όμως αυτή, ήταν διαχείρισης του ναυαγίου. Δεν ήταν για δρόμο διαφυγής
Προ εκπλήξεως, μας είπε ο δήμαρχος ότι βρέθηκε, όταν έμαθε για το συγκεκριμένο γεγονός. Πριν 4 μήνες έστειλε γράμμα και εζήταγε από τα υπουργεία να σταματήσει η συγκεκριμένη χάραξη του δρόμου. Είναι απορίας άξιο. Το γνώριζε πολύ καλά. Δεσμεύομαι να φέρω το γράμμα ,του χρόνου,  στο δημοτικό συμβούλιο. Ήξερε ότι γίνεται η μελέτη , γιατί δεν έκανε ενέργειες σαν δήμος;
Ο δρόμος που προτείνει σήμερα ο δήμαρχος,  βγαίνει στο δρόμο της Αναφωνήτριας. Πιέσαμε εμείς για να γίνει αυτός ο δρόμος; Βέβαια ισχύει , ότι ο ένας δρόμος ,για 500 μέτρα, είναι δίπλα στον άλλο και δεν παρέχει πλήρη ασφάλεια.
Ο ίδιος μας είπε ότι είναι παράλληλος με τον υπάρχοντα δρόμο . Πως θα προστατέψει από φωτιά, όταν και οι δυο δρόμοι οδηγούν στην ίδια κατεύθυνση;
Έχω κάνει πρόταση γι τις Βολίμες, που είναι το διαμάντι. Θα φέρω πρόταση και όποιος έρχεται ,  θα πηγαίνει και στις Βολίμες, γιατί πρέπει να τις στηρίξουμε.