ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΚΤΥΠΗΣ | «Κατοχυρώνεται οριστικά το ξεχωριστό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων»
  • Σήμερα στο νησί μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Ζακύνθου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η ανάρτηση των δασικών χαρτών,  ανέδειξε τις ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών σε περιοχές που δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση τροποποιείται η δασική νομοθεσία και ορίζεται η διαδικασία για την διοικητική αναγνώριση της κυριότητας ή άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων σε δάση, δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων, μεταξύ άλλων , και των  Ιονίων Νήσων.
«Μέσω της ρύθμισης που εισάγεται επιλύεται η εκκρεμότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων στη Ζάκυνθο και τα Ιόνια Νησιά, στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος που υπάρχει και κατοχυρώνεται νομοθετικά το τεκμήριο κυριότητας των ιδιωτών επί των δασικών εκτάσεων» επισημαίνει με Δελτίο Τύπου ο Βουλευτής Ζακύνθου και προσθέτει  «Συνεπώς, για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας στη Ζάκυνθο έπρεπε προηγουμένως να έχει επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πράγμα το οποίο δημιουργούσε συνθήκες άκρως αντιαναπτυξιακές για το νησί μας και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
   Πλέον, κατοχυρώνεται οριστικά το ξεχωριστό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ |

«Οριστική λύση στα προβλήματα και την ταλαιπωρία που για χρόνια υφίστανται οι ιδιοκτήτες γεωτεμαχίων στη Ζάκυνθο και τα Ιόνια νησιά δίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τροπολογία που ψηφίστηκε τις ημέρες αυτές. Μέσω της ρύθμισης που εισάγεται επιλύεται η εκκρεμότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων στη Ζάκυνθο και τα Ιόνια Νησιά, στο πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος που υπάρχει και κατοχυρώνεται νομοθετικά το τεκμήριο κυριότητας των ιδιωτών επί των δασικών εκτάσεων.
   Πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί την τοπική κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς οι συμπολίτες μας υποχρεούνταν να αποδείξουν δικαστικά την κυριότητα της ιδιοκτησίας τους με συνεχείς τίτλους από το 1870 μέχρι σήμερα.
   Το πρόβλημα αυτό είχε μεταφέρει ο Βουλευτής Ν. Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης  στον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη τόσο στην από 3 Φεβρουαρίου 2021  μεταξύ τους συνάντηση, όσο και στην απο 25 Φεβρουαρίου 2021 κοινή σύσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ιονίων Νήσων, Αθανάσιο Καββαδά Λευκάδας, Στέφανο Γκίκα Κέρκυρας και Παναγή Καππάτο Κεφαλονιάς.
   Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Ζακύνθου είχε θέσει την ανάγκη ρύθμισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και στις συναντήσεις τις οποίες είχε τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κ. Σκρέκα όσο και με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Γ. Αμυρά.
   Όπως, άλλωστε, είχε  εξηγήσει ο Βουλευτής σε όλες τις συναντήσεις τις οποίες είχε αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, με το καθεστώς που ίσχυε πριν την πρόσφατη ρύθμιση οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα Επτάνησα οδηγούνταν σε μακροχρόνιους και κοστοβόρους δικαστικούς αγώνες, παρόλο που εν τέλει τα πολιτικά δικαστήρια τους δικαίωναν κατά κανόνα.
 Συνεπώς, για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας στη Ζάκυνθο έπρεπε προηγουμένως να έχει επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, πράγμα το οποίο δημιουργούσε συνθήκες άκρως αντιαναπτυξιακές για το νησί μας και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
   Πλέον, κατοχυρώνεται οριστικά το ξεχωριστό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιονίων.
Ο Βουλευτής Ν. Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης δήλωσε σχετικά,
«Δεδομένου πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη για το ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Ιόνια Νησιά, η συγκεκριμένη τροπολογία εισάγει μια ιστορική ρύθμιση.
   Άλλωστε, καμία Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν ρύθμισε νομοθετικά τα εκκρεμή αυτά ζητήματα.
   Δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς το ότι καθίστατο αδήριτη η  ανάγκη  να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες συνθήκες στις χρήσεις γης, με μείωση των διοικητικών και οικονομικών βαρών για τους πολίτες. Πλέον αίρονται τα εμπόδια που για χρόνια αποτελούσαν τροχοπέδη για την αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας και την ανάπτυξη.
 
   Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τον Υπουργό Επικρατείας κύριο Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Κώστα Σκρέκα καθώς και τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο Γεώργιο Αμυρά που ανταποκρίθηκαν άμεσα στα πάγια αιτήματα της Ζακυνθινής κοινωνίας τα οποία τους μετέφερα και έδωσαν λύση σε προβλήματα που ταλάνιζαν για χρόνια τον τόπο μας.
Τέλος, λαμβάνω την ευκαιρία να ανακοινώσω πως στο πλαίσιο των συνολικών προσπαθειών μας για την επίλυση και άλλων σημαντικών ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταφθάνει σήμερα στο νησί μας μετά από πρόσκληση που του απηύθυνα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος».
 
 
                                                                                                ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ