• Μάγδα Κλαυδιανού |
    Άρχισε ήδη τις πλειοδοσίες, προτού καν οριστούν όλα τα μέλη της (πέντε τον αριθμό), η Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, την οποία έφερε με νυχτερινή τροπολογία το υπ. Τουρισμού στις 17.12.2021 (ώστε να μην περάσει από τις επιτροπές) και «δύναται, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης της εθνικής νομοθεσίας, να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για κάθε έργο ανάθεσης μελετών ή εργασιών για τη συντήρηση και αποφυγή του κινδύνου κατάρρευσης του Ναυαγίου, για τη διάνοιξη οδών, την κατάλληλη αντιστήριξη και την ασφαλή διαμόρφωση των διόδων πρόσβασης σε αυτό».
Ξαφνικά, στις 14.01.2022, «σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος» (και ουσιαστικά σαν… λαγός), ο Νίκος Τσίπηρας, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου στην εν λόγω επιτροπή, δήλωσε στο Ionian Radio ότι «η επιτροπή θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση έως 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή και το κράτος θα διευρύνει έτσι την περιουσία του». Κεραυνός εν αιθρία; Όχι ακριβώς, αλλά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα ακούμε τόσον καιρό περί αξιοποίησης αμιγώς της οριοθετημένης ζώνης αιγιαλού, άλλωστε και η ίδια η τροπολογία το αναφέρει ρητά: «Η οριοθετημένη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, όπως προσδιορίζεται στην υπ’ αρ. 146652/13.8.2018 απόφαση […] (Δ΄ 298) […] μετά των εντός αυτής επικείμενων κινητών πραγμάτων (ναυάγιο), ακινήτων, κατασκευών και εγκαταστάσεων, με τα Παραρτήματα και τα συστατικά τους, αποτελεί, ενόψει της εξέχουσας τουριστικής σημασίας της για τη χώρα, Πρότυπη Τουριστική Περιοχή Αξιοποίησης και Προστασίας».
Ας πάμε όμως λίγο πίσω στον χρόνο, για να καταλάβουμε, ενδεχομένως, λίγο καλύτερα. Από την πρώτη στιγμή που αφέθηκε να διαρρεύσει το νομοσχέδιο του υπ. Τουρισμού (επί υπουργίας Χάρη Θεοχάρη) περί φορέα διαχείρισης του «Ναυαγίου» Ζακύνθου, μέσω της δημιουργίας μιας Α.Ε. (Δεκέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021), όσοι είχαν έννομο συμφέρον στην περιοχή (ιδιώτες, Εκκλησία, Δήμος) έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί το Ναυάγιο μέσω συμπράξεων με ιδιώτες. Η απάντηση ήταν η ίδια με ελάχιστες παραλλαγές (παραθέτουμε μεταξύ πολλών δηλώσεων ενδεικτικά· πηγή: ρ/σ Στίγμα Radio):
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ,ΕΔΩ : Βάλε και χίλια στρέμματα πάνω απ’ το Ναυάγιο, κυρ Στέφανε!
Π
ΗΓΗ |efsyn.gr