Άμεση και ιδιαιτέρως σκληρή ήταν η απάντηση του βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή στις εξαγγελίες της Δημοτικής αρχής για το έργο του ΧΥΤΥ στη θέση Λίβα και η ανακοίνωση της περί "τελικής ευθείας του έργου".


Κάνοντας λόγο για καθ'υπόδειξη παράνομη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, ο κ. Κοντονής μιλώντας στη Βουλή αναφέρθηκε σε προσπάθειες αντιπερισπασμού της Δημοτικής αρχής ώστε " να μην αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις της", ενώ στηλίτευσε την στάση της εναντίον του.

Αναφερόμενος σε επίκαιρη ερώτηση του για το ζήτημα του ΧΥΤΥ, ο κ. Κοντονής σημείωσε σε έντονο ύφος "την παράνομη μεθόδευση εμφάνισης του έργου ΧΥΤΥ στη θέση Λίβας σαν συνέχεια του έργου ΧΥΤΑ – που και τα δύο έχουν απορριφθεί απο το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά απο γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών ( δ/νσεις δασών, υδάτων και γεωλογικό τμήμα πανεπιστημίου Πατρών )- προκειμένου να παρακαμφθεί ο πρόσφατος νόμος για την βιοποικιλότητα και να αξιοποιηθούν σχετικές μεταβατικές διατάξεις για την χωροθέτηση στο Λίβα.”

- Η αποκάλυψη αυτών των μεθοδεύσεων της δημοτικής αρχής και του ΦΟΣΔΑ στο επίπεδο του κοινοβουλίου οδήγησε τον κ δήμαρχο, τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον πρόεδρο του συνδέσμου καθαριότητας στη πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ( 20/2/2013) να αμφισβητήσουν το δικαίωμα του βουλευτή να φέρνει το θέμα στο κοινοβούλιο!!, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

- Μετά την “απαγόρευση” άσκησης του δικαιώματος των πολιτών να προσφεύγουν στο ΣτΕ απο την δημοτική αρχή έχουμε και την απαγόρευση προς τον βουλευτή να αποκρύπτει τις παρανομίες στη βουλή.

Προφανώς ο πανικός είναι τόσο μεγάλος που οδηγεί στη απώλεια στοιχειώδους σοβαρότητας!