Η Ελλάδα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μιας γεωπολιτικής και κατά επέκταση  ενεργειακής κρίσης ,που πλήττει, σημαντικά, τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Η μεγάλη αύξηση του κόστους της ενέργειας «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει τους τζίρους και τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενισχύει την αβεβαιότητα των πολιτών και  «φρενάρει» την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να λαμβάνονται μέτρα χρηματοδότησης του κόστους της ενέργειας αυξάνοντας τις  επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά θα επιδοτούνται  και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 KWh της κύριας κατοικίας.
Τα μέτρα  που ανακοινώσε η Ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια είναι:
 1. Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και Ιούνιο όπου διευρύνονται τα όρια τις επιδότησης στις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες για τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ θα υπάρξει νέα έκπτωση που θα αφορά και τις μη κυρίες κατοικίες.
 2. Τον μήνα Ιούνιο, επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή. Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.
 3. Τον Ιούνιο ανοίγει ειδική πλατφόρμα αιτήσεων. Όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα μπορούν να κάνουν αίτηση και το κράτος να τους καλύψει το 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν.
 4. Αναδρομικά επιδοτείται μόνο η α΄κατοικία, όχι η δευτερεύουσα. Στην πλατφόρμα θα μπορούν να διορθώσουν τον αριθμό παροχής («ρολόι») που έχουν γράψει στη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1 ώστε να συμφωνεί με τον λογαριασμό ρεύματος που πλήρωσαν.Έτσι θα δηλώσουν ουσιαστικά το δικό τους όνομα ως δικαιούχοι, ασχέτως τι αναγράφει ο λογαριασμός, σε ποιον ανήκει το σπίτι, αν είναι ενοικιασμένη ή δωρεάν παραχωρημένη ή φοιτητική στέγη κλπ.
Πώς υπολογίζετε η επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους:
Το επίδομα θα είναι έως και 600 ευρώ ,με απλά λόγια ,για να υπολογίσει ο καταναλωτής την επιστροφή που λάβει πρέπει:   να αφαιρέσει  το ποσό της επιδότησης που ήδη έχει λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσει από το ποσό που θα μείνει στο 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβει.
Παράδειγμα :
 1. Εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής φτάσει αθροιστικά τα 1.500 € και λάβατε επιδότηση 450 €, απομένουν 1.050 € επιβάρυνσης ,το 60% είναι επιδότηση 630 ευρώ.
 2. Εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 3.000 € και η επιδότηση 1.000 ευρώ, η επιδότηση δεν θα είναι το 60% της διαφοράς γιατί στην περίπτωση αυτή ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
 • Εάν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.
Για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι, είτε ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες, θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί  με τους  κωδικούς Taxisnet, όπου θα αντλούνται στοιχεία από την ΑΑΔΕ και θα κάνουν τα εξής βήματα:
 1. Στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία, όπως είναι δηλωμένη στο Ε1.
 2. Αν είναι η σωστή, θα πατούν ναι και θα προχωρούν στο επόμενο βήμα.
 • Αν δεν είναι, θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποίησουν τα στοιχεία τους, δηλώνοντας τη νέα κύρια κατοικία.
 1. Επίσης στην πρώτη σελίδα θα εμφανίζεται το ρολόι και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας.
 2. Σε αυτά δεν θα χρειάζεται να δηλώνει κάτι ο πολίτης, καθώς τα στοιχεία θα αντλούνται κατευθείαν από τους παρόχους.
Συγκεκριμένα θα αντλούνται κάθε μήνα τα εξής στοιχεία:
 1. Ρήτρα αναπροσαρμογής
 2. Την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος
 • Και την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος
Τσουκαλάς Γ. Νίκος
Λογιστής ά Τάξης