Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας ,Δήμου Ζακύνθου και μερίδας πολιτών ανοίγει με την απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο του ΧΥΤΥ στη θέση Λίβα.

Ήδη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μυλωνάς με επιστολή του προς τον κ. Αγγελάκα έχει επισημάνει τις ενστάσεις τόσο του ιδίου όσο όμως και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ έχει διερωτηθεί αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Γ.Γ. και τα όρια τους.

Σε απάντηση, ο Γενικός Γραμματέας παράθεσε συνέντευξη τύπου υποστηρίζοντας με θέρμη την απόφαση του και, έχοντας ουσιαστικά, στο πλευρό του τον Δήμο Ζακύνθου.

"Ο Γενικός Γραμματέας ανέλαβε ένα κόστος και το βάρος μιας απόφασης που δεν του αναλογούσε, διότι η απόφαση αυτή θα έπρεπε να είχε ληφθεί από τον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα και πριν από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα" σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Στέλιος Μποζίκης και συνεχίζει χαρακτηριστικά:

"Με την παρουσία του στο νησί, επιβεβαίωσε κατά απόλυτο τρόπο:
α) ότι η μελέτη του Δήμου είναι άρτια και προστατεύει το περιβάλλον και
β) επιβεβαιώθηκε ότι οι φόβοι που διατυπώθηκαν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δεν είναι πραγματικοί, αλλά διατυπώνονται γιατί κάποιοι επενδύοντας στο φόβο και την ευαισθησία των πολιτών, κινδυνολογούν.


Τα ερωτήματα που τίθενται αβίαστα και πρέπει να απαντηθούν επαρκώς είναι τα ακόλουθα:


1) Πού ήταν όλοι αυτοί που αντιδρούν σήμερα για τη θέση «Λίβας», το 2008 όταν εγκρίθηκε η προμελέτη για τη θέση αυτή ή το 2010 όταν ανατέθηκε η μελέτη;
2) Έχει κατατεθεί άλλη πρόταση που να δίνει πειστική και ορατή λύση στο μεγάλο πρόβλημα της χωροθέτησης, από τη στιγμή που ο Σκοπός έχει αποκλειστεί ως εναλλακτική λύση;
3) Μπορεί κάποιος από τους διαφωνούντες να υποδείξει έναν χώρο που θα πληροί τα εξής χαρακτηριστικά: α) δεν θα υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας, β) δεν θα έχει σεισμικά ρήγματα, γ) δεν θα είναι περιοχή NATURA, δ) δεν θα ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ε) δεν θα είναι δασική ή αναδασωτέα έκταση, στ) δεν θα είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ζ) δεν θα είναι πλησίον αρχαιολογικών χώρων, η) δεν θα είναι καταφύγιο άγριας ζωής, θ) δεν θα είναι σε γη υψηλής παραγωγικότητας (δηλαδή όλη η πεδινή περιοχή της Ζακύνθου).


Και ένα τελευταίο κεφαλαιώδες ερώτημα: Αν χάσουμε την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, από ποια πηγή θα χρηματοδοτηθεί ένα τόσο μεγάλο έργο;

Ο Δήμος Ζακύνθου έχοντας την ευθύνη του νησιού και την υποχρέωση διασφάλισης της κατά το δυνατόν ομαλότερης πορείας της οικονομίας του νησιού εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης που διανύουμε, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, έχει ένα και μόνο στόχο, να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας και προς το σκοπό αυτό έχει αναλώσει μεγάλη προσπάθεια χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το πολιτικό κόστος".