ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Αυτοψία στα ταφικά μνημεία που βρίσκονται μέσα στο 1ο Νεκροταφείο Ζακύνθου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, από την αρμόδια υπάλληλο της Εφορίας Νεότερων Μνημείων της Πάτρας, κ. Βασιλική Κούτση, ώστε να εξεταστεί αν μπορούν να κριθούν διατηρητέα από την υπηρεσία. Η κ. Κούτση, ξεναγήθηκε στο χώρο από τον Αντιδήμαρχο Ζακυνθίων κ. Άκη Λαδικό και τους συνόδευσαν οι κ.κ. Χάιδω Χριστοδούλου, δασολόγος του Δήμου Ζακύνθου, Άννα Κακολύρη, μηχανικός του Δήμου Ζακύνθου, Διονύσης Μήλεσης, Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Ζακύνθου, Δανάη Βυθούλκα, καθηγήτρια του τμήματος Συντήρησης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και οι υπάλληλοι του νεκροταφείου Σπύρος Λογοθέτης, Τιμόθεος Φεραδούρος και Γεώργιος Κομιώτης.

Τα ταφικά μνημεία στα οποία έγινε αυτοψία αποτελούν έργα σπουδαίων γλυπτών όπως των Γ. Δημητριάδη, Μαλακατέ κ.ά, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ζακύνθου μετά την έγκριση της Εφορίας Νεότερων Αρχαιοτήτων θα ξεκινήσει την αποκατάσταση από το μνημείου του αείμνηστου πολιτικού Κωνσταντίνου Λομβάρδου.


Ο Δήμος Ζακύνθου το Νοέμβριου του 2011 ανέλαβε την πρωτοβουλία της έναρξης της διαδικασία συντήρησης αυτών των σημαντικών μνημεία και πλέον αναμένεται από την Εφορία Νεότερων Μνημείων η έγκριση για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, όπου πρόκειται να δοθεί εντός του επόμενου εξαμήνου. Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι ο χώρος του κοιμητηρίου, στον οποίο φιλοξενούνται έργα σπουδαίων γλυπτών, να αποτελέσει ένα «Υπαίθριο Μουσείο».