ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ
Για  « διαπλεκόμενα συμφέροντα , που επιχειρούν δια της πλαγίας οδού να ανατρέψουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία» , κάνει λόγο σε δελτίο τύπου, που εξέδωσε η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κατάργηση του τμήματος ΤΕΙ στη Ζάκυνθο.


Η  Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου  επισημαίνει … «Η τρικομματική  κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ εφαρμόζοντας τις πιστές οδηγίες του μνημονίου με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» και έπειτα από προσχηματικό διάλογο και καθησυχαστικές δηλώσεις  του Υπουργού (παρα)Παιδείας για μη συγχώνευση  και απορρόφηση των δύο τμημάτων ΤΕΙ που υπάρχουν στη Ζάκυνθο , κατέληξε σε σφαγιασμό  του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς δια μέσου της απορρόφησης του από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών.

Πρόκειται για μία επιλογή που εξυπηρετεί διαπλεκόμενα συμφέροντα , μεταξύ άλλων και όσων εποφθαλμιούν τον άρτιο εξοπλισμό του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς .

Στη Ζάκυνθο συγκεκριμένα έχουν δαπανηθεί για να φτιαχτεί νέο κτίριο και να αγοραστεί σύγχρονος εξοπλισμός για τα δύο τμήματα. Η κατάργηση του ενός εκ των δύο είναι παράλογη αν σκεφτεί κανείς ότι τμήμα αυτό :

1)Διαθέτει εκτάσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις 5,5 στρεμμάτων που έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες δύο τμημάτων.

2)Διαθέτει εξοπλισμό 1,5 εκατ. Ευρώ, ο οποίος καθώς φαίνεται αποτελεί πόθο πολλών .

3)Η  υποστελέχωση  του τμήματος από μόνιμους καθηγητές αποτελεί πρόσχημα αφού στο τελικό σχέδιο Αθηνά τμήματα με 0 μέλη ΔΕΠ που διασώζονται π. χ  Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο ,Μαιευτικής στην Κοζάνη

4)Σε 28 τμήματα ΤΕΙ δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν στην έδρα τους έως το 2018 έως ότου τελειώσουν οι σπουδαστές του .Στο τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο όχι, παρότι έχει περισσότερους ενεργούς φοιτητές από μερικά από αυτά.

5)Στην υφιστάμενη κατάσταση του σχεδίου Αθηνά οι  ενεργοί φοιτητές του τμήματος παρουσιάζονται ως 345 ενώ στο τμήμα παρουσιάζονται ως ενεργοί 455.

Η κυβέρνηση των υποταγμένων στη κυρίαρχη ελίτ, στις ξένες πολυεθνικές και στα διαπλεκόμενα συμφέροντα , πίσω από τον μανδύα του εξορθολογισμού , επιχειρεί δια της πλαγίας οδού να ανατρέψει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία .

Το σχέδιο «Αθηνά», δεν λύνει κανένα πρόβλημα . αντιθέτως , το ίδιο είναι ένα πρόβλημα για την ανώτατη εκπαίδευση επειδή έρχεται χωρίς πόρους και διασφάλιση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων , να χαρίσει την ανώτατη εκπαίδευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η στρατηγική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημόσια –δωρεάν παιδεία και η προώθηση ενός εναλλακτικού πανεπιστημίου που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και θα προάγει την επιστημονική γνώση .

Απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αύξηση των κρατικών δαπανών, η κάλυψη και ο πολλαπλασιασμός των οργανικών θέσεων διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ/ΤΕΙ και η δωρεάν φοίτηση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απορρόφηση του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς από το ΤΕΙ Αθήνας αποδεικνύει την αφερεγγυότητα του Υπουργού (παρα)Παιδείας  και της τρικομματικής κυβέρνησης , αποδεικνύει ότι πάνω από τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκονται τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και το ιδιωτικό κεφάλαιο».