ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Παράταση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 23 Απριλίου, δόθηκε από τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων για την υποβολή των αιτήσεων για την προμήθεια των κάδων κομποστοποίησης.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης στα γραφεία του ΦΟΔΣΑ, στον δρόμο του αεροδρομίου.


Σε αυτήν την πρώτη φάση του προγράμματος θα διανεμηθούν 140 κάδοι που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος και έντυπο πληροφορικό υλικό για τη χρήση τους, ενώ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα διανεμηθούν και άλλοι. Εντός δεκαημέρου θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα, όπου οι συμμετέχοντες, αλλά και όλοι οι πολίτες της Ζακύνθου θα ενημερωθούν από ειδικούς για τον τρόπο χρήσης των κάδων και τον τρόπο παραγωγής οργανικού λιπάσματος.

Σκουπίδια κατάλληλα για παραγωγή κομπόστ: φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα από καφέ και αφεψήματα, φρεσκοκομμένο γκαζόν και αγριόχορτα, χλωρά κλαδέματα με πράσινα φύλλα, χλωρά φυτά, απορρίμματα κουζίνας (π.χ. τσόφλια αβγών), φρέσκια κοπριά (π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, πουλιά ή κουνέλια), ξερά κλαδέματα με καφέ φύλλα (έως 10-12 cm μήκος), ξεραμένο γκαζόν και αγριόχορτα, στάχτη από ανεπεξέργαστο ξύλο, φίλτρα από καφέ και αφεψήματα, χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες, άχυρο, πριονίδι, φλούδες κορμών, στελέχη καλαμποκιού. Ακατάλληλα: φλούδες από εσπεριδοειδή, μαγειρευτά φαγητά, ζωικά υπολείμματα (π.χ. κρέατα/ψάρια), γαλακτοκομικά, λάδια, λίπη, λιπαρές ουσίες, κόκαλα, χρωματιστά ή μη ανακυκλώσιμα χαρτιά (π.χ. γκλασέ ή χαρτιά με χημικά όπως βενζινόκολα), απορρίμματα σαρκοφάγων ζώων (π.χ. σκύλων/γάτων), σπόρους ζιζανίων, άρρωστα φυτά.