ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ανακοίνωση του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Για την Πρωτομαγιά...

«Συνάδελφοι – ισσες, Έλληνες και μετανάστες, νέες και νέοι, άνεργοι

Η 1η Μάη του 1886 ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε. Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Ο εργαζόμενος λαός διαχρονικά, κάτω από αντίξοες και εχθρικές συνθήκες απεργούσε την πρωτομαγιά δίνοντας το μήνυμα ότι δεν θα σκύψει ποτέ το κεφάλι. Ιδιαίτεροι σταθμοί της πρωτομαγιάς για τη χώρα μας είναι  η πρώτη ματωμένη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα του 1924, στην πλατεία Κοτζιά. Τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη στην απεργία των καπνεργατών όπου  πέφτει νεκρός ο εργάτης Τούσης. Η εικόνα της μάνας που σπαράζει πάνω από το άψυχο κορμί του συγκλονίζει και εμπνέει τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, τον Γιάννη Ρίτσο, γράφοντας τον πολυτραγουδισμένο  «Επιτάφιο».

 Πρώτη Μάη του 1944. Η μοναδική Πρωτομαγιά στην ιστορία της χώρας που βάφτηκε με τόσο πολύ αίμα. Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τα γερμανικά πολυβόλα πέφτουν νεκροί 200 κομμουνιστές.

Πρωτομαγιά του 1968 ο λαός αγωνίζεται ενωμένος εναντίον της  χούντας .

127 χρόνια μετά η 1η Μάη για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου είναι ημέρα σύμβολο και παράδειγμα ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση από τους λίγους πάνω στους πολλούς.

Κάτι που ενοχλεί τους μεγαλέμπορους και όσους θέλουν την Πρωτομαγιά να την μετατρέψουν σε κινητή αργία. Γι΄ αυτό και η απόφαση του Υπουργείου μετά από απαίτηση τους  να πάει στις 7 Μάη. Είτε την 1η Μάη είτε στις 7 Μάη οι εργαζόμενοι το ίδιο άδειο πορτοφόλι θα έχουν αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος είναι ο εκφυλισμός και το οριστικό χτύπημα  της Πρωτομαγιάς ως απεργία.

Η φετινή Πρωτομαγιά, πέρα από μέρα μνήμης και τιμής στους νεκρούς της τάξης μας, πρέπει να γίνει αφετηρία αγώνα απέναντι σε αυτή τη πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, πλουτοκρατίας, που οδηγεί τις οικογένειες και τα παιδιά μας, στην πιο άγρια και βάρβαρη εκμετάλλευση, στη μόνιμη φτώχεια και την ανεργία.

Έχουμε χρέος, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις που οι προηγούμενες γενιές κέρδισαν με αγώνες και αίμα, τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.  Κανείς εργαζόμενος να μην σκύψει το κεφάλι και να μην κάνει πίσω επειδή το απαιτούν τα αφεντικά.

Στη χώρα μας βιώνουμε την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η οποία βαθαίνει και τα αποτελέσματά της τα νιώθουμε βαθιά στο πετσί μας όλοι οι εργαζόμενοι με τα μεροκάματα να μειώνονται, την ανασφάλιστη εργασία, τις απολύσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι με μεγάλο μέρος τους να κλείνουν τα μαγαζιά τους, τους αγρότες να γονατίζουν με την αντιαγροτική πολιτική, τη νεολαία , τις γυναίκες με την ανεργία να χτυπά κόκκινο και να εκμεταλλεύονται ακόμη περισσότερο.

Στο νησί μας και πολύ περισσότερο στον κλάδο μας το ένα μέτρο διαδέχεται το άλλο. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με πρώτα βιολιά την ΠΑΣΚΕ Αυτόνομη Παρέμβαση ( ΣΥΡΙΖΑ) υπέγραψαν από τον Αύγουστο του 2012 την κλαδική ΣΣΕ με μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 18% κάνοντας τη χάρη στο σύνολο των επιχειρήσεων και του νησιού μας που έσπευσαν από την επόμενη να μειώσουν τους μισθούς. Απολύσεις, μειώσεις ωρών, ευέλικτη εργασία, μείωση ενσήμων (4ωρα ενώ δουλεύουν 8ωρο), υπογραφή ατομικών συμβάσεων με εξευτελιστικούς μισθούς κάτι που τελευταία προωθείται σε κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού με αμοιβή 400€!

 Ο στόχος τους είναι να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη, τα νέα παιδιά να μην έχουν ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση και στην Υγεία.

Δε χωρά καμιά καθυστέρηση, απέναντι στην πολιτική της πλουτοκρατίας που έχει στην υπηρεσία της την τρικομματική κυβέρνηση(ΝΔ –ΠΑΣΟΚ _ΔΗΜΑΡ) και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου,  που οδηγούν  τις οικογένειες και τα παιδιά μας, στην πιο άγρια και βάρβαρη εκμετάλλευση, στη μόνιμη φτώχεια και την ανεργία, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να παλέψουμε ανυποχώρητα.

Έχουμε δικαίωμα σε μια πολύ καλύτερη ζωή, που θα ικανοποιούνται ολόπλευρα οι λαϊκές ανάγκες.

Η μόνη μας επιλογή είναι η οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, στη γειτονιά με ταξική ενότητα και σκοπό την υπεράσπιση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας, για το σύνολο της εργατικής τάξης. Δυναμώνουμε τη λαϊκή συμμαχία με τους μικρούς ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία , τις γυναίκες, βγαίνουμε μπροστά και πρωτοστατούμε σε αυτή τη μάχη χωρίς φόβο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση. Καμιά θυσία για τους εκμεταλλευτές μας. Ταξική αφύπνιση, ενότητα και οργάνωση παντού. Πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την υπεράσπιση της ζωής της εργατικής οικογένειας από τη φτώχεια και την ανεργία.

Όλοι στον αγώνα για να γίνει η εργατική τάξη

δύναμη ανατροπής και εξουσίας.»