Ενεργοποίηση και όχι αποστασιοποίηση, ουσιαστική γνώση και παρέμβαση στα κοινά. Σε αυτούς τους τρείς άξονες κινείται η προτροπή προς τους νέους, κυρίως, του Δημάρχου Ζακύνθου Στέλιου Μποζίκη με αφορμή τις εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της βίας που πραγματοποιήθηκαν στο νησί.

Δίνοντας στην δημοσιότητα τον αποψινό χαιρετισμό του στην τελική εκδήλωση για τον μήνα Κατά της Βίας, του Ρατσισμού και του Φασισμού -παρουσία και του καθηγητή Εγκληματολογίας Γ. Πανούση-, ο κ. Μποζίκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

- Αγαπητοί μαθητές, εσείς που εκπροσωπείτε όλο το μαθητικό πληθυσμό της Μέσης Εκπαίδευσης στο νησί μας,

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Αγαπητοί γονείς,

Αγαπητέ κε Καθηγητά, σας ευχαριστούμε που ήρθατε στη Ζάκυνθο για να συνεισφέρετε με την επιστημονική σας γνώση, την κοινωνική και πολιτική σας εμπειρία, στη δράση κατά των φαινομένων της εποχής μας· της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, τον τόπο και την κοινωνία μας, πήραμε την πρωτοβουλία Δήμος και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πραγματοποιήσουμε αυτή τη σειρά εκδηλώσεων και δράσεων, ενταγμένων στο πλαίσιο ενός «Σχολικού Μήνα κατά της Βίας, του Ρατσισμού και του Φασισμού».

Η οικονομική κρίση που βιώνουμε στις μέρες μας είχε σαν αποτέλεσμα την κοινωνική, ηθική και πολιτιστική – πολιτισμική κρίση και κρίση αξιών. Μα αυτή, η δεύτερη κρίση μάστιζε την ελληνική –και όχι μόνο– κοινωνία την τελευταία εικοσαετία. Γι’ αυτό (κατ’ άλλους) αποτέλεσε τη γενεσιουργό αιτία της οικονομικής κρίσης.

Η βία και ο ρατσισμός δεν εμφανίστηκαν εν μια νυκτί στη ζωή μας.

Η άνοδος, του φασισμού, σαν αποδεκτή ιδεολογία και πρακτική, και των φασιστικών ομάδων, σαν «αρχαγγέλων» της κάθαρσης και του δίκιου, δεν εμφανίστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία. Προηγήθηκε η βία σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας ∙ στα γήπεδα, στο σχολείο, στη γειτονιά, στις παρέες. Προηγήθηκαν φαινόμενα ρατσισμού και ρατσιστικές συμπεριφορές. Το απάνθρωπο φαινόμενο που απασχόλησε, την προηγούμενη βδομάδα τα εθνικά Μέσα Ενημέρωσης, της δολοφονικής επίθεσης με όπλα κατά των μεταναστών στη διπλανή μας Μανωλάδα, δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει χρόνια τώρα, στις φυτείες της φράουλας, όπου κάθε άνοιξη ζουν και εργάζονται σε συνθήκες δουλείας χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες μελαμψού χρώματος.

Η βία και ο ρατσισμός είναι τα συστατικά στοιχεία του φασισμού. Ο φασισμός, βέβαια, έχει οικονομικά και πολιτικά αίτια στη βάση του. Αυτά καταπολεμούνται με πολιτική δράση.

«Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική» ήταν το μόνιμο κλισέ που ακουγόταν από ώριμους και κυρίως από νέους ανθρώπους, τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η παιδεία έχασε τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα.

Θεοποιήθηκε το εύκολο κέρδος και η γνώση του life style. Προωθήθηκε η ιδιωτεία στον τόπο μας.

Η αδιαφορία για την πολιτική και η απόλυτη αντιπνευματικότητα οδήγησαν σε φαινόμενα απάθειας απέναντι στη βία και το ρατσισμό.

Οι πολίτες έχουν χρέος να ασχολούνται με τα κοινά και να ενδιαφέρονται για την πολιτική.
Εσείς, οι νέοι άνθρωποι, χρειάζεται να έχετε τη γνώση των τραγωδιών που σημαίνει ο φασισμός για την ζωή μας. Εσείς, οι αυριανοί πολίτες πρέπει να μπολιάσετε τους εαυτούς σας με τις ιδέες του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας προς το διαφορετικό και της ισότητας των ανθρώπων ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το χρώμα, το φύλο, τη σωματική ακεραιότητά τους, τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους.

Η παιδεία, η γνώση και η ενασχόληση με τα κοινά για το συλλογικό συμφέρον, είναι αντίδοτα στο φαρμάκι της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού.

Ο «Σχολικός Μήνας» κατά αυτών των φαινομένων θέλησε να σας δώσει το έναυσμα για να βάλετε στην καθημερινότητά σας, για να γίνει ένα με τον εαυτό σας, ο αγώνας κατά του απανθρωπισμού, που φέρνουν στη ρίζα τους τέτοιες συμπεριφορές και ιδεολογίες.


Εμείς, οι παλιότεροι, καταφέραμε να εκκολάψουμε και πάλι το αυγό του φιδιού. Εσείς, οι νέοι, μην αφήσετε το φίδι του φασισμού να δηλητηριάσει τη ζωή σας.