Η ανάγκη να εμπλουτισθεί το στάσιμο -πλέον- τουριστικό μοντέλο του "ήλιος, παραλία, θάλασσα", τονίσθηκε στην ημερίδα για την Τουριστική Ανάπτυξη της Ζακύνθου που οργάνωσε την Παρασκευή η Πολιτική Κίνηση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Με εισηγητές τους: Σπύρο Λυκούδη- βουλευτή και γραμματέα της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ, Ελισάβετ Μαρώτη- Σύμβουλο Ανάπτυξη, Π. Κ Ζακύνθου της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Βουτσινά, Αρχιτέκτονα- Π. Κ Ζακύνθου της ΔΗΜΑΡ, Ισμήνη Μώρου- υπεύθυνη του τομέα τουρισμού της ΔΗΜΑΡ και Σωτήρη Βλάχο- περιφερειακό σύμβουλο, μέλος της Κ.Ε της Δημοκρατικής Αριστεράς και παρουσία πολλών εκπροσώπων τουριστικών φορέων, συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα του τουρισμού και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις.

- Το μοντέλο τουρισμού που ακολουθούσαμε έως σήμερα, ήλιος και θάλασσα, είναι πλέον στάσιμο. Αποτελεί σαφώς ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την περιοχή μας η φυσική ομορφιά αλλά, πρέπει να φροντίσουμε να την συνδέσουμε και με τομείς όπως, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, η παράδοση κ.α. Όταν ο τουρίστας έρθει στο νησί μας πρέπει να έχει επιλογές και η Ζάκυνθος να αποκτήσει ταυτότητα, τόνισε στην zantepress24 ο κ. Ανδρέας Κλαυδιανός, της Πολιτικής Κίνησης Ζακύνθου της ΔΗΜΑΡ.

- Σε αυτό το σημείο συμφωνούμε με τις θέσεις και τις ανάλογες προσπάθειες της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου. Τα μουσεία, τα θρησκευτικά μνημεία, η μουσική, το φαγητό, η οικολογία (ΕΘΠΖ) ακόμη και η γεωργική παραγωγή, μπορούν να διαμορφώσουν μία ταυτότητα για το νησί στο μυαλό του τουρίστα.

- Ο Δήμος έχει κάνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού θα πρέπει να λάβει και τα σχετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα, να εφαρμοστούν οι Κανονιστικές πράξεις, να γίνουμε όλοι επαγγελματίες και να μην βλέπουμε τον τουρισμό ως εύκολο κέρδος αλλά με προοπτική. Έτσι θα επιτύχουμε ποιότητα και, φυσικά, αναβάθμιση των τιμών μας.

Ο κ. Κλαυδιανός υπογράμμισε την έμφαση που έδωσε στην ημερίδα η ΔΗΜΑΡ για τα έργα της προβλήτας και της μαρίνας, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ταλαιπωρίας που υφίστανται στο αεροδρόμιο οι τουρίστες που προέρχονται από χώρες εκτός της συνθήκης ΣΕΝΓΚΕΝ.

- Οι εισηγητές αναφέρθηκαν με στοιχεία στα μεγάλα οικονομικά ωφέλη που φέρνουν τα κρουαζιερόπλοια, γιαυτό και τονίσαμε ότι το έργο της προβλήτας πρέπει να προχωρήσει άμεσα είτε μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα), είτε αποκλειστικά από ιδιώτες.

- Όσον αφορά την μαρίνα, ενημερωθήκαμε πως έχει ενταχθεί σε ένα πακέτο αντίστοιχων έργων, που θα περάσει σε ιδιώτη και τέλος του χρόνου θα γίενι η δημοπρασία. Και με αυτό είμαστε σύμφωνοι με δύο όμως όρους: θα υπάρχει απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και, δεύτερον, στο χώρο της μαρίνας δεν θα υπάρξει καμία δραστηριότητα που θα θίγει τις δραστηριότητες των τοπικών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα των τουριστών από χώρες εκτός ΣΕΝΓΚΕΝ, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Κίνησης της ΔΗΜΑΡ στάθηκε στην πρόταση που έγινε από πλευράς του Σωματείου των Αστυνομικών Υπαλλήλων.

- Προτάθηκε να προμηθευτούμε δύο νέες καμπίνες ελέγχου διαβατηρίων ώστε να περιορισθεί ο χρόνος αναμονής των επισκεπτών.