Το αίτημα - παρέμβαση που εκκρεμεί στα αζήτητα, του Δημάρχου Ζακύνθου Στυλιανού Μποζίκη και του Κωνσταντίνου Κωστάκη Προέδρου

του Συλλόγου Εργατικών Κατοικίων ΙΙ Ζακύνθου, για τη μείωση από τον ΟΕΚ, του ποσού που απαιτείτο για να συμμετάσχουν σε κλήρωση, οικογένειες που με δικά τους έξοδα, κάλυψαν το σύνολο των κακοτεχνιών στις εργατικές κατοικίες που τους παραχωρήθηκαν, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με υπόμνημα προς τον Υπουργό, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ, από το Δήμαρχο Ζακύνθου και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών ΙΙ Ζακύνθου:

«Το έτος 1992 παραδόθηκαν προς χρήση από τον Ο.Ε.Κ  εκατό (100) κατοικίες σε εκατό αντίστοιχες οικογένειες.

»Οι κατοικίες αυτές ευθύς εξαρχής με την παραλαβή τους διαπιστώθηκε ότι έχουν σοβαρές κακοτεχνίες και αστοχίες υλικών, σε τόσο μεγάλο βαθμό που τις καθιστούσαν μη κατοικήσιμες.

»Οι χρήστες των κατοικιών αυτών μη έχοντας άλλη επιλογή προχώρησαν με δικές τους δαπάνες στην αποκατάσταση των κακοτεχνιών και στην αλλαγή των υλικών όπου αυτό ήταν δυνατόν.

»Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ΟΕΚ έχει παρακρατήσει για τον καθένα από τους χρήστες μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, το ανάλογο ποσό, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχει στην διαδικασία της κλήρωσης.

«Θα μειώσετε το αιτούμενο ποσό σε τέτοιο βαθμό που η μείωση να αντανακλά τα τεράστια κόστη που κατέβαλαν οι χρήστες των κατοικιών; Θα δοθεί μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του τελικώς διαμορφωμένου ποσού;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού αλλά και η απαραίτητη άσκηση κατά το νόμο διώξεων εναντίον των εργολάβων, στους οποίους είχε ανατεθεί το έργο και έγιναν πλουσιότεροι από παράνομη αιτία, δεδομένου ότι με δικά τους έξοδα θα έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί αυτές οι βλάβες.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΟΕΚ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ άνευ περαιτέρω σχολίων αίτημα - παρέμβαση που εκκρεμεί στα αζήτητα, του Δημάρχου Ζακύνθου Στυλιανού Μποζίκη και του Κωνσταντίνου Κωστάκη Προέδρου του Συλλόγου Εργατικών Κατοικίων ΙΙ Ζακύνθου, για τη μείωση από τον ΟΕΚ, του ποσού που απαιτείτο για να συμμετάσχουν σε κλήρωση, οικογένειες που με δικά τους έξοδα, κάλυψαν το σύνολο των κακοτεχνιών στις εργατικές κατοικίες που τους παραχωρήθηκαν.

Στο Υπόμνημά τους, ο Δήμαρχος Ζακύνθου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών ΙΙ Ζακύνθου, που παραδόθηκε στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τους ίδιους, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ


1.Στυλιανού Μποζίκη Δημάρχου Ζακύνθου

2.Κωνσταντίνου Κωστάκη Προέδρου Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών  ΙΙ Ζακύνθου

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Σας καταθέτουμε το παρόν υπόμνημα και αιτούμεθα τα ακόλουθα:

Το έτος 1992 παραδόθηκαν προς χρήση από τον Ο.Ε.Κ  εκατό (100) κατοικίες σε εκατό αντίστοιχες οικογένειες.

Οι κατοικίες αυτές ευθύς εξαρχής με την παραλαβή τους διαπιστώθηκε ότι έχουν σοβαρές κακοτεχνίες και αστοχίες υλικών, σε τόσο μεγάλο βαθμό που τις καθιστούσαν μη κατοικήσιμες.

Οι χρήστες των κατοικιών αυτών μη έχοντας άλλη επιλογή προχώρησαν με δικές τους δαπάνες στην αποκατάσταση των κακοτεχνιών και στην αλλαγή των υλικών όπου αυτό ήταν δυνατόν. Συγκεκριμένα οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από όλους τους χρήστες είναι οι εξής:

1.Μεταφορά καυστήρα, γιατί στην θέση που είχε τοποθετηθεί, εντός του σαλονιού, καθιστούσε το διαμέρισμα μη βιώσιμο!

2.Εχουν αλλαχθεί όλες οι πόρτες και οι μπαλκονόπορτες δεδομένου ότι το υλικό που είχαν κατασκευαστεί ήταν  κόντρα πλακέ θαλάσσης.

3.Αλλάχθηκαν και τοποθετήθηκαν καινούριες υδραυλικές εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι στον πρώτο μήνα της λειτουργίας τους είχαν διαρραγεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η κατοικία από την υγρασία . Σε κάποια σπίτια που οι χρήστες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, η υγρασία προκάλεσε ανήκεστες βλάβες στην υγεία των παιδιών (άσθμα – βρογχικά κ.α.)

4.Έχουν αλλαχθεί όλες οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι λόγω της ακαταλληλότητας των υλικών ( καλώδια-πίνακες ) ,οι βλάβες των εγκαταστάσεων αυτών ήταν συνεχείς.

5.Αντικαταστάθηκαν όλα τα δάπεδα που ήταν από ξύλο, με πλακάκια γιατί  από την υγρασία παρατηρούνταν  συνεχόμενα φαινόμενα διάρρηξης τους.

6.Αλλάχθηκαν όλα τα είδη υγιεινής, διότι ήταν από υλικά «ψεύτικα».

7.Αντικαταστάθηκαν τα ντουλάπια της κουζίνας για τους ίδιους λόγους.

8.Μετά από όλες αυτές τις οικοδομικές εργασίες, επόμενο ήταν να προχωρήσουν και στο βάψιμο των κατοικιών τους.

Όλα τα ανωτέρω όπως επίσης και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις μεμονωμένων  χρηστών, αφενός μεν δεν έγιναν για λόγους καλαισθησίας, αλλά έγιναν για να είναι βιώσιμες και λειτουργικές οι κατοικίες, αφετέρου έχουν καταγραφεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου και επίκειται η σύνταξη της σχετικής έκθεσης.


Επειδή  ΟΛΟΙ οι χρήστες των κατοικιών αυτών έχουν προβεί σε τεράστια έξοδα και κόπους για την αποκατάσταση των ζημιών και των φθορών των κατοικιών τους.

Επειδή ο Ο.Ε.Κ. είναι ο κατεξοχήν κοινωνικός φορέας που προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Επειδή για τον καθένα από τους χρήστες έχει παρακρατήσει μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, το ανάλογο ποσό, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχει στην διαδικασία της κλήρωσης.

Επειδή ο Ο.Ε.Κ.  ή ο εργολάβος στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο, έγιναν πλουσιότεροι από παράνομη αιτία, δεδομένου ότι με δικά τους έξοδα θα έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί οι βλάβες αυτές.

Επειδή οι χρήστες των κατοικιών δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό να καταβάλλουν τα ποσά που τους έχουν επιβληθεί, τα οποία σημειωτέον είναι προσαυξημένα από την αρχική εκτίμηση.

Επειδή ο Δήμος Ζακύνθου θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια και στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής.

Επειδή στο σύνολο τους οι χρήστες των κατοικιών αυτών αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα πολλοί δε από αυτούς ευρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

1.Να μειωθεί το αιτούμενο ποσό σε τέτοιο βαθμό που η μείωση να αντανακλά τα τεράστια κόστη που κατέβαλαν οι χρήστες των κατοικιών.

2.Να δοθεί μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του τελικώς διαμορφωμένου ποσού.

3.Να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού».

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Θα μειώσετε το αιτούμενο ποσό σε τέτοιο βαθμό που η μείωση να αντανακλά τα τεράστια κόστη που κατέβαλαν οι χρήστες των κατοικιών;

2.Θα δοθεί μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του τελικώς διαμορφωμένου ποσού;

3.Θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού;

4.Θα ασκηθούν οι κατά το νόμο διώξεις εναντίον των εργολάβων, στους οποίους είχε ανατεθεί το έργο και έγιναν πλουσιότεροι από παράνομη αιτία, δεδομένου ότι με δικά τους έξοδα θα έπρεπε να είχαν αποκατασταθεί αυτές οι βλάβες;


5.Θα προασπίσει επιτέλους ο ΟΕΚ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ;

6.Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, κατανοείτε ότι δίνετε τη χαριστική βολή στους χρήστες των προαναφερόμενων κατοικιών, πολλοί εκ των οποίων, ευρίσκονται στα όρια της επιβίωσης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ