ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Στα έργα που γίνονται, ή προγραμματίζονται, στο δήμο και αφορούν όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην βελτίωση της  ποιότητας ζωής των πολιτών αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης κατά την διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων που διεξήχθη στην Θεσσαλονίκη.


Ο κ. Στέλιος Μποζίκης κατά την τοποθέτησή του μίλησε για την σπουδαιότητα της δημιουργίας του δικτύου που θα συμβάλει στην περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δήμων – μελών και στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα έργα που προωθούνται από το Δήμο Ζακύνθου και σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση της ζωής των Ζακυνθινών. Επιγραμματικά, αναφέρθηκε στο συνολικό σχέδιο αναπλάσεων αστικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνει και δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας και ποδηλατοδρόμων, στην βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Σολωμού, στη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και συγκεκριμένα στην αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Λιθακιάς – Μπόχαλης, στην ύπαρξη αποτυπώματος άνθρακα, κ.ά.

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και κατά την έναρξη του χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος και η κ. Όλγα Δρόσου ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα. Το εν λόγω ίδρυμα μαζί με το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι οι διοργανωτές του συνεδρίου.


Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των παρευρισκόμενων σχετικά με τη συνεργασία και τις στρατηγικές της τοπικής αυτοδιοίκησης για την βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη στις πόλεις, ενώ πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας στην εισήγησή του εστίασε στην νέα πράσινη αντίληψη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του ΔΕΠΠ.


Πολύ ουσιαστική ήταν η τοποθέτηση της Αντιδημάρχου της Βιέννης και της Αντιπροέδρου των Αυστριακών Πράσινων – ζακυνθινής καταγωγής – κ. Μαρίας Βασιλάκου, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα της αστικής αειφορίας, δίνοντας παραδείγματα από τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βιέννη. Αρκεί να αναφερθεί πως το 71% των Βιεννέζων πλέον χρησιμοποιούν οικολογικούς τρόπους μεταφοράς.


Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Γ.Γ. και Διαχειριστή του Έργου «Energy Cities», κ. Jean – Pierre Vallar, του Διευθυντή στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος της Γερμανίας και Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ομοσπονδιακό Κρατίδιο του Βανδεμβούργου, κ. Albert Statz, της κ. Cristina Garzillo, Συντονίστριας Προγραμμάτων και ειδικού σε θέματα αστικής αειφορίας και του κ. Πέτρου Αλληλόμης, Συμβούλου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.


Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των Δημάρχων μελών του δικτύου που ανέπτυξαν τις προτάσεις τους και τις ιδέες τους για το Δίκτυο, ενώ συνάμα ο καθένας αναφέρθηκε στις δράσεις, τις μελέτες και τα έργα που υλοποιούνται αυτή την χρονική περίοδο στις πόλεις τους.