ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Μειώσεις τελών καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Όπως είχε εδώ και λίγο καιρό ανακοινώσει ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στέλιος Μποζίκης, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση αλλά, έχοντας συμμορφώσει και τα οικονομικά του δήμου σύμφωνα και με δηλώσεις του-, η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε σε μειώσεις της τάξης του 10% αλλά, και στην επιβολή τέλους σε ΔΕΗ και ΟΤΕ (!).

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αποφασίστηκε να εφαρμοστεί μία μείωση της τάξης του 10% στα τετραγωνικά μέτρα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενώ στις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις να ισχύσει μείωση κατά 20%.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ειδική μείωση στις επιχειρήσεις μεγάλων κτηριακών εγκαταστάσεων που δεν παράγουν μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων. Από αυτή τη ρύθμιση θα εξαιρεθούν τα supermarkets και οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μείωση κατά 20% στις επιχειρήσεις έως 300 τ.μ., από 300 – 1.000 τ.μ. μείωση κατά 30% και από 1.000 τ.μ. και άνω, μείωση κατά 50%.

Πλήρη απαλλαγή από την πληρωμή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού θα έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και άποροι που έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας. Μείωση κατά 50% θα ισχύσει για τους μακροχρόνια άνεργους και τους πολύτεκνους με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.

Στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων θα ισχύσει μείωση κατά 10%. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι τηλεφωνικοί θάλαμοι του ΟΤΕ και τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών των τραπεζών (ΑΤΜ).

Η Δημοτική Αρχή, επιπλέον, αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή τέλους προς τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ για την τοποθέτηση στύλων σε δημόσιους – δημοτικούς χώρους, καθώς πλέον οι επιχειρήσεις αυτές δεν υπόκεινται στο καθεστώς επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, αλλά αντιθέτως θεωρούνται Α.Ε. Έτσι, ο Δήμος Ζακύνθου θα διεκδικήσει 30 ευρώ ετησίως για κάθε στύλο και 400 ευρώ ετησίως για τους υποσταθμούς compact της ΔΕΗ.

Στα τέλη διαφήμισης αποφασίστηκε μείωση κατά 10%.

Όσον αφορά τα τέλη του νεκροταφείου αποφασίστηκε να απαλλαγούν από την πληρωμή τους οι κάτοικοι των Δ.Κ. Μπόχαλης, Βασιλικού, Αργασίου, Γαϊτανίου και Αμπελοκήπων και παράλληλα, να ισχύσει η υπάρχουσα χρέωση για τους κατοίκους της πόλης, αφού μόνο στο 1ο νεκροταφείο υπάρχει καθημερινή συντήρηση των ταφών και μόνο σε αυτό υπάρχουν μόνιμοι εργαζόμενοι.

Τέλος, τα τέλη παρεπιδημούντων, γάμων και λοιπά θα παραμείνουν ως έχουν.

"Αυτές οι μειώσεις και απαλλαγές θεωρήθηκαν απαραίτητες από τη Δημοτική Αρχή λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αρκετοί πολίτες της Ζακύνθου, ώστε να υπάρξει μία πραγματική οικονομική ελάφρυνση στα έξοδα του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης" σημείωσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου.

Αναφορικά με την επανακαταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων και των επανακαθορισμό της τιμής, ο κ. Μποζίκης επεσήμανε πως "πλέον έχει επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη, αφού όλοι πληρώνουν βάσει των ιδιοκτησιών τους και παράλληλα, δεν σημειώνονται αδικίες και διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Με αυτή τη ρύθμιση κατέστη δυνατό ο Δήμος Ζακύνθου να παραμείνει ανοιχτός, παρόλο που τα έσοδα από τα τέλη δεν ήταν τα προσδοκώμενα, λόγω αδυναμίας πληρωμής του τιμολογίου της ΔΕΗ από πολλούς Ζακυνθινούς".