Skip to main content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Νέα έκθεση αστροφωτογραφίας στο Μουσείο Χέλμη

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή, επιμορφωτική αλλά και ψυχαγωγική είναι η νέα έκθεση νυκτερινής φωτογραφίας του Άγγλου φωτογράφου P. Crome που εγκαινιάστηκε την 18/5

 στο ΜΦΙΧ ενόψει εορτασμού της «Ημέρας των Μουσείων»και θα διαρκέσει έναν μήνα, με δωρεάν είσοδο.

      Ειδικότερα, ο καλλιτέχνης φιλοδοξεί μέσα από νυκτερινές φωτογραφικές λήψεις να παρουσιάσει αστερισμούς που συνυπάρχουν στον γαλαξία, πάνω από ιδιαίτερα γνωστά-γραφικά σημεία της Ζακύνθου. Μιλώντας για την «Έναστρη νύχτα», για μία ενεργή φύση που βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη και σύμπραξη με τον γαλαξία, ασταθή στον χώρο και τον χρόνο (Κερί, Αγ. Ανδρέα, Ναυάγιο, κλπ).

   Φέτος η δράση του ΙCΟΜ εστίασε στην εκπαίδευση και έρευνα στα Μουσεία (με το ΜΦΙΧ    να αφιερώνεται στην επιστήμη της φωτογραφικής τεκμηρίωσης και της   αστρονομικής φωτογραφίας). Εγχείρημα του Ιδρυτή Π. Χέλμη άλλωστε, είναι η πρόσκληση νέων ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην «φωτογραφία του τοπίου» με σκοπό τη δημιουργία ενός σημαντικού αρχείου περιοδικών εκθέσεων παλαιών και νεότερων επιστημόνων που θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό. Στην έκθεση, παρέστη τόσο ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γεώργιος Στασινόπουλος όσο και εκπρόσωποι τουριστικών πρακτορείων που δραστηριοποιούνται στη Ζάκυνθο, φιλότεχνοι, κ.ά..

Ο διακεκριμένος φωτογράφος-καταγόμενος από την Κορνουάλη, τίμησε το μουσείο με 

την ενεργή του παρουσία κάνοντας ξενάγηση στους επισκέπτες που επισκέφθηκαν τη έκθεση 

την ημέρα των εγκαινίων. Έτσι, το φωτογραφικό υλικό των αστερισμών

και των νεφελωμάτων που τράβηξε το 2023, παρουσιάστηκε υπό τον αγγλικό τίτλο

«Under the Spell of Zante - Images of a magical island»: προήλθε από λήψεις που

πραγματοποίησε πέρσι, όταν πρωτοεπισκέφθηκε τη Ζάκυνθο. Το υλικό αυτό, ομοίωςαποτέλεσε κίνητρο για την έκδοση ενός πρωτότυπου λευκώματος και μία θεματική έκθεση με αξιόλογο εποπτικό υλικό, υπέρυθρες φωτογραφίσεις και πανοραμικές λήψεις.

  Όπως ο ίδιος ο Crome αναφέρει «στην ενήλικη ζωή μου, η έλευση τουδιαδικτύου, της ψηφιακής φωτογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έφερεεπανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και εργάζομαι..τόσο ως ερασιτέχνης φωτογράφος, εξερευνώντας έναν κόσμο δυνατοτήτων και ευκαιριών που προηγουμένως δεν είχα φανταστεί.

   Εξακολουθώ, σήμερα, να νιώθω τον ίδιο ενθουσιασμό και ανυπομονησία όταν σχεδιάζω μια φωτογράφηση. Από τη μελέτη χαρτών,πυξίδων, βιβλίων και ιστότοπων για την εύρεση νέων θεματικών μέχρι την εξέταση των συντεταγμένων της ανατολής και της δύσης του ηλίου, των σεληνιακών και αστρονομικών κύκλων, μετεωρολογικές προβλέψεις, βιορυθμούς, και άλλους παράγοντες για τη σωστή χρονολόγηση της λήψης και επίτευξη του τέλειουαποτελέσματος».

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης του Crome έχει ο Πρόεδρος του ΜΦΙΧ,

Μουσειολόγος Κ. Στουπάθης,

Δείτε επίσης

του Δημήτρη Τετράδη
"Συντονιστείτε"