Νίκος Τσουκαλάς: «Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στην Ελλάδα - Η Ελλάδα έλαβε έγκριση από την Ε.Ε»

Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 2 Ιουλίου 2024, η Ελλάδα ζήτησε άδεια για ειδικό μέτρο παρέκκλισης από τα άρθρα 218 και 232 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, ώστε να θεσπίσει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για όλες τις συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο εγκατεστημένων στο έδαφος της Ελλάδας («ειδικό μέτρο»). Το ειδικό μέτρο ζητήθηκε για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2025 έως την 31η Δεκεμβρίου 2027.
Με απόφαση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. η εφαρμογή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη χώρα. Η σχετική Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2025/502, δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου 2025 και επιτρέπει ειδική παρέκκλιση από τα άρθρα 218 και 232 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για το κοινό σύστημα ΦΠΑ.
Το συμβούλιο της Ε.Ε. επιτρέπει στην Ελλάδα να θεσπίσει υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις συναλλαγές μεταξύ υποκειμένων στον φόρο εγκατεστημένων στη χώρα.
Η απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027.
Σε περίπτωση καθιέρωσης ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης πριν το 2027, η ελληνική παρέκκλιση θα παύσει να ισχύει.
Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2027, η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει:
- Έκθεση αξιολόγησης για την αποτελεσματικότητα του μέτρου στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις στο διοικητικό κόστος.
Για την απόφαση αυτή η ευρωπαϊκή επιτροπή έλαβε υπόψη της ,τους εξής παράγοντες :
- Το ειδικό μέτρο δεν θα πρέπει να θίγει το δικαίωμα του πελάτη να λαμβάνει έντυπα τιμολόγια σε περίπτωση ενδοκοινοτικών συναλλαγών.
- Το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τους επιδιωκόμενους στόχους, δεδομένου ότι περιορίζεται ως προς τον χρόνο και το πεδίο εφαρμογής. Επιπλέον, το ειδικό μέτρο δεν ενέχει τον κίνδυνο μετατόπισης της απάτης σε άλλους τομείς ή σε άλλα κράτη μέλη.
- Tο ειδικό μέτρο δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στα συνολικά φορολογικά έσοδα που εισπράττονται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης και δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ.
Το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του νέου οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ.
Με τη νέα διαδικασία οι επιχειρήσεις θα στέλνουν τα στοιχεία συναλλαγής στον πιστοποιημένο πάροχο και θα εκδίδεται το ηλεκτρονικό τιμολόγιο το οποίο θα λαμβάνουν και τα δύο μέρη. Παράλληλα, σε πραγματικό χρόνο το τιμολόγιο θα ανεβαίνει και στα myDATA. Αυτό σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα γνωρίζει το ύψος της συναλλαγής και τον ΦΠΑ που καταβλήθηκε. Για παράδειγμα, η φορολογική διοίκηση θα ξέρει ότι σε μία ημέρα έγιναν συναλλαγές 500 εκατ. ευρώ και ο οφειλόμενος ΦΠΑ ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ (ανάλογα με τον συντελεστή ΦΠΑ που αφορά τη συναλλαγή).
Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση ουσιαστικά μπαίνει τέλος στα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς η έκδοση των τιμολογίων θα γίνεται από τους 27 πιστοποιημένους παρόχους. Μάλιστα στη δεύτερη φάση πάροχος θα γίνει η ΑΑΔΕ, όταν θα ενταχθούν και οι μικρές επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει το κράτος να ασκήσει καλύτερη οικονομική πολιτική, καθώς θα είναι ενήμερο στο τέλος του μήνα για τον τζίρο των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ που αναμένεται να εισπραχθεί. Οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται θα χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ.
Τσουκαλάς Γ. Νίκος