ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Αντιγήρανση: Η προπόνηση που ξανανιώνει τις αρτηρίες – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Ένας τύπος προπόνησης αποδεικνύεται σημαντικός για την αρτηριακή υγεία των γυναικών ανεξαρτήτως ηλικίας

Κερδισμένες βγαίνουν οι γυναίκες που εντάσσουν στη ζωή τους τις ασκήσεις με λάστιχα, βαράκια ή το σωματικό τους βάρος καθώς, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γιβάσκιλα στη Φινλανδία, η προπόνηση ενδυνάμωσης επιβραδύνει την αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση (ή αρτηριοσκλήρυνση) είναι αρτηριακή δυσκαμψία που συμβαίνει φυσιολογικά με το γήρας, μπορεί όμως να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να συνεχίζεται καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής καθώς και να επιταχυνθεί από άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υπέρταση.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Scientific Reports έδειξαν ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερη μυική μάζα είχαν μικρότερη αρτηριακή δυσκαμψία από τη νεότητα έως τη μέση ηλικία, αποδεικνύοντας έτσι την προστατευτική δράση της προπόνησης ενδυνάμωσης που όμως δεν αποτυπώθηκε και για την αερόβια άσκηση, όσο καλό πρόγραμμα και αν ακολουθούσαν οι συμμετέχουσες. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η υπέρταση αποτελεί τον σημαντικότερο προγνωστικό δείκτη της αθηροσκλήρωσης ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μέσα από τη συμμετοχή 146 γυναικών ηλικίας 16-58 ετών, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σημασία της αερόβιας αντοχής, του ποσοστού σωματικού λίπους, της μυϊκής μάζας και της αρτηριακής πίεσης για την αθηροσκλήρωση σε γυναίκες του παραπάνω ηλικιακού φάσματος. Όπως διαπίστωσαν, η μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ήταν οι μόνοι παράγοντες που σχετίστηκαν με μικρότερη αρτηριακή ακαμψία ανεξαρτήτως ηλικίας. Η καλύτερη αερόβια φυσική κατάσταση και το χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους σχετίστηκαν με καλύτερη υγεία των αρτηριών, όπως όμως σημείωσαν οι επιστήμονες οι σχέσεις εξηγούνταν από τη διαφορετική ηλικία.

«Ενώ η ηλικία ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας για την εξήγηση της αθηροσκλήρωσης, η διατήρηση επαρκούς μυϊκής μάζας και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποδείχθηκαν ικανές να προφυλάξουν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης στην αρτηριακή υγεία» σχολίασε ο Δρ Eero Haapala από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιβάσκιλα.

Πηγή:ygeiamou.gr/*Μάριος Οικονόμου

Δείτε επίσης

To BLOG

του Δημήτρη Τετράδη

Ionian Radio

"Συντονιστείτε"

Ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα
από την Ζάκυνθο


Διαφήμιση

Προβάλλετε την επιχείρησή σας ή τα προϊόντα σας στην ZantePresss 24. Προσφέρονται πολλοί τρόποι προβολής. Από απλό banner μέχρι και προσωπική σελίδα. Eλάτε σε επαφή μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.

Αρχείο Ειδήσεων

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε την προηγούμενή μας εφημερίδα, με όλα τα άρθρα και το υλικό που έχουμε ανεβάσει από το 2012 που ξεκινήσαμε την έκδοσή της.

  Ο σύνδεσμος είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κοινωνικά Δίκτυα

Στοιχεία Επικοινωνίας


© Zantepress 24.All rights reserved. Made with by Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πάνω