ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Guardian: Ποιες δυσκολίες περιμένουν την Ουκρανία, τι μπορεί να επιδιώξει η Ρωσία

Το Κίεβο κέρδισε μια σημαντική μάχη με τη ρωσική ανακοίνωση ότι αποχωρεί από τη Χερσώνα, αλλά δεν αρκεί για να κερδίσει τον πόλεμο

Η ανακοίνωση της αποχώρησης της Ρωσίας από την περιοχή της Χερσώνας δεν ήταν έκπληξη -εδώ και ημέρες από πολλές πλευρές προετοιμαζόταν το έδαφος- ήταν όμως έκπληξη ότι έγινε από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, υπουργό Άμυνας και αρχιστράτηγο.

Η Ρωσία αποσύρεται λοιπόν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου, επικαλούμενη δυσκολίες ανεφοδιασμού και την προστασία των στρατευμάτων της, που, αν πιστέψουμε το υλικό στα κοινωνικά δίκτυα, σχεδόν έστειλε επί σφαγή για αβέβαια κέρδη.

Είναι οπωσδήποτε μια αξιοσημείωτη νίκη για την Ουκρανία, γράφει σε ανάλυσή του ο Guardian, η οποία θα καταφέρει να ανακαταλάβει τη Χερσώνα με μικρές απώλειες, αποφεύγοντας έναν παρατεταμένο αγώνα μέσα στην πόλη.

Μετά τον τερματισμό της ρωσικής προέλασης την άνοιξη, τα περίπου 4.000 τ.χλμ της περιοχής (μια έκταση όσο η μισή Κρήτη) δυτικά του Δνείπερου ήταν στρατηγικά ευάλωτα. Η επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση το φθινόπωρο έφερε τη Ρωσία στο σημείο να τα εγκαταλείψει, αφήνοντας καμένη γη -εν προκειμένω, καταστρέφοντας γέφυρες.

-          Θα φύγει η Ρωσία χωρίς μάχη;

Πλέον το ερώτημα είναι, συνεχίζει η ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, αν η Ουκρανία θα βρει αντίσταση στα εδάφη που θα εγκαταλείψει η Ρωσία. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει χωρίς μάχη, παρά τις «στημένες τηλεοπτικές εμφανίσεις» περί αποχώρησης.

Μπορεί, λοιπόν, να μην αναμένονται μεγάλες μάχες, αλλά οι νάρκες που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι ίσως κάνουν ζημιά. Το Κίεβο θα ήθελε να κάνει όλο και πιο δύσκολη την (τακτική) υποχώρηση της Ρωσίας, καταλαμβάνοντας αιχμαλώτους και πάνω απ' όλα ρωσικό στρατιωτικό υλικό.

Κρίσιμης σημασίας θα είναι η τύχη του μεγάλου φράγματος στη Νόβα Κακόβκα. Ανεπισήμως στη Ρωσία ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία θέλει να το καταστρέψει, για να πλημμυρίσει η πεδιάδα γύρω από τη Χερσώνα. Αλλά η Μόσχα είναι εκείνη που θα έχει να κερδίσει, αν εκεί καταστρέψει το φράγμα -έστω και αν πιθανόν αυτό θα θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

-          Χρόνος για αναδιοργάνωση

Με τις δυνάμεις εκατέρωθεν του Δνείπερου, η Ρωσία θα βρει χρόνο για να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις της ρίχνοντας στη μάχη τους 300.000 (ή και περισσότερους; δύσκολο να πεις κανείς με σιγουριά) επιστρατευμένους. Ίσως πάλι, γράφει ο Guardian, μεταφέρει την προσοχή της, αλλά και δυνάμεις της, βορειότερα, στη Ζαπορίζια.

Η Ουκρανία έχει πλέον και αυτή χρόνο να επιμείνει στην τακτική της φθοράς, με παράτολμες ενέργειες όπως αυτή το λιμάνι της Σεβαστούπολης, έστω και αν δεν είναι μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε την τακτική την είχε προδιαγράψει ο Ποντόλιακ: θέλουμε να προκαλέσουμε «χάος μέσα στις ρωσικές γραμμές».

Ο χειμώνας έρχεται στην Ουκρανία με μια σοβαρή πρόκληση. Μετά την επιτυχία στη Χερσώνα το Κίεβο πρέπει πλέον να κερδίσει αυτή φορά τη μια Ρωσία που οχυρώνεται και αναδιοργανώνεται -και τη Δύση να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Πηγή:protothema.gr

Δείτε επίσης

To BLOG

του Δημήτρη Τετράδη

Ionian Radio

"Συντονιστείτε"

Ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα
από την Ζάκυνθο


Διαφήμιση

Προβάλλετε την επιχείρησή σας ή τα προϊόντα σας στην ZantePresss 24. Προσφέρονται πολλοί τρόποι προβολής. Από απλό banner μέχρι και προσωπική σελίδα. Eλάτε σε επαφή μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.

Αρχείο Ειδήσεων

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε την προηγούμενή μας εφημερίδα, με όλα τα άρθρα και το υλικό που έχουμε ανεβάσει από το 2012 που ξεκινήσαμε την έκδοσή της.

  Ο σύνδεσμος είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κοινωνικά Δίκτυα

Στοιχεία Επικοινωνίας


© Zantepress 24.All rights reserved. Made with by Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πάνω