ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Έρχεται το richcession - Θα γυρίσει ο τροχός... θα πληρώσει και ο πλούσιος

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι την παγκόσμια οικονομία θα χτυπήσει ένα κύμα ύφεσης, το οποίο θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στους πλούσιους.

Πολλοί αναλυτές προεξοφλούν πως μέσα στο 2023 η παγκόσμια οικονομία θα πληγεί από την ύφεση. Συνήθως, μία οικονομική κρίση είναι φριχτή για τους φτωχούς, κακή για την μεσαία τάξη και μία απλή ενόχληση για τους πλούσιους.

Σύμφωνα όμως με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, εάν η οικονομία μπει σε ύφεση, εκείνοι που είναι εύποροι θα δεχτούν ένα μεγάλο πλήγμα. Αυτή είναι η έννοια που η αμερικανική εφημερίδα ονομάζει «richcession», το οποίο αποτελείται από το «rich» (πλούσιος) και το «recession» (ύφεση).

-          Πώς η πανδημία άλλαξε τα πράγματα

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι σε κανέναν δεν αρέσει να είναι φτωχός. Το να τα βγάζει κανείς με τα βίας πέρα, το να διαθέτεις τόσο λίγες αποταμιεύσεις, όπου κρίσεις όπως μία ασθένεια ή η απώλεια εργασίας, μπορεί να είναι καταστροφική, είναι μια πηγή διαρκούς άγχους.

Αλλά για πολλούς φτωχούς ανθρώπους, τα χρόνια από τότε που χτύπησε η κρίση του Covid ήταν λίγο πιο εύκολα οικονομικά από τα χρόνια που προηγήθηκαν. Τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις προς ανακούφιση τους βοήθησαν να ξεπεράσουν τα πρώτα στάδια της πανδημίας και τώρα μια σφιχτή αγορά εργασίας τους παρέχει μισθολογικά κέρδη που μειώνουν το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Μικρότερη η αύξηση των εισοδημάτων των πλούσιων

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της Federal Reserve δείχνουν ότι η καθαρή περιουσία των νοικοκυριών που ανήκουν στο φτωχότερο 20% του συνόλου ήταν το τρίτο τρίμηνο κατά 42% υψηλότερη σε σχέση με το τέλος του 2019, ενώ έχει αυξηθεί κατά 17% από το τέλος του 2021.

Τα πιο πλούσια νοικοκυριά ξεκινούσαν, βέβαια,  από πολύ υψηλότερη βάση, όμως είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται πολύ λιγότερο. Η καθαρή αξία των νοικοκυριών που βρίσκονται στο πλουσιότερο 20% ήταν κατά 22% υψηλότερη το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πριν από την πανδημία, ενώ έχει μειωθεί κατά 7,1% από τα τέλη του 2021 (λόγω της πτώσης των χρηματιστηρίων).

Ακόμη, τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι μισθοί για τους πιο χαμηλά αμειβόμενους έχουν αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με εκείνους των πιο καλοπληρωμένων. Οι πρόσφατες απολύσεις έχουν επίσης επηρεάσει υπερβολικά τους εργαζομένους με υψηλότερο εισόδημα.

-          Πλήγμα για τους πλούσιους και οι απολύσεις

Ως γνωστόν, οι απολύσεις στις ΗΠΑ γίνονται από εταιρείες τεχνολογίας λόγω της μείωσης των εσόδων τους. Οι καταθέσεις δείχνουν ότι ο μέσος εργαζόμενος στη μητρική Meta Platforms του Facebook κέρδισε 295.785 $ το 2021, για παράδειγμα, ενώ ο μέσος εργαζόμενος στο Twitter έκανε 232.626 $. Και οι απολύσεις σε εκείνες τις εταιρείες όπου ο τυπικός εργαζόμενος αμείβεται λιγότερο, όπως το Amazon.com, στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό σε υπαλλήλους.

Από αυτό, το μόνο θετικό στοιχείο για τους εργαζόμενους υψηλότερου εισοδήματος που απολύονται είναι ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν μία νέα δουλειά από ότι για τους φτωχότερους που χάνουν την δουλειά τους.  Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργασιακές δεξιότητες των πιο μορφωμένων ατόμων μπορούν γενικά να μεταφερθούν ευκολότερα σε μία νέα θέση. Όμως αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η νέα τους δουλειά να μην πληρώνει εξίσου καλά.

Εν τω μεταξύ, παρόλο που οι απολύσεις μεγάλων εταιρειών έχουν γίνει πρωτοσέλιδο, μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεάσει πολύ τα συνολικά στατιστικά στοιχεία για την απασχόληση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι βιομηχανίες που δεν εκπροσωπούνται τόσο καλά στο χρηματιστήριο και που συνήθως απασχολούν περισσότερους εργαζομένους με χαμηλότερο και μεσαίο εισόδημα, εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για πρόσληψη εργαζομένων.

-          Γιατί θα επηρεαστούν περισσότερο οι εύποροι

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, το γεγονός ότι οι υπηρεσίες εστίασης έχουν συνεχώς ανάγκη νέων εργαζομένων είναι μέρος του γιατί ακόμη και μεταξύ εκείνων των οικονομολόγων που αναμένουν ύφεση το επόμενο έτος, πολλοί δεν πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας θα πληγεί σοβαρά.

Αυτό φέρνει τους φτωχότερους Αμερικανούς σε καλύτερη θέση από ό,τι συνήθως για να χειριστούν μια αδύναμη οικονομία. Όχι μόνο γιατί τα οικονομικά τους είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας.

Έχοντας πλέον μπει στο νέο έτος, οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τους εύπορους ενδέχεται να απογοητευτούν και να απογοητεύσουν στη νέα χρονιά, ενώ εκείνες που απευθύνονται στις μάζες θα τα πάνε καλύτερα.

Πηγή:in.gr

Κείμενο:Γιάννης Κουτρουμπής

Photo: stocknews.com- shutterstock

Δείτε επίσης

To BLOG

του Δημήτρη Τετράδη

Ionian Radio

"Συντονιστείτε"

Ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα
από την Ζάκυνθο


Διαφήμιση

Προβάλλετε την επιχείρησή σας ή τα προϊόντα σας στην ZantePresss 24. Προσφέρονται πολλοί τρόποι προβολής. Από απλό banner μέχρι και προσωπική σελίδα. Eλάτε σε επαφή μαζί μας για να μάθετε περισσότερα.

Αρχείο Ειδήσεων

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε την προηγούμενή μας εφημερίδα, με όλα τα άρθρα και το υλικό που έχουμε ανεβάσει από το 2012 που ξεκινήσαμε την έκδοσή της.

  Ο σύνδεσμος είναι εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κοινωνικά Δίκτυα

Στοιχεία Επικοινωνίας


© Zantepress 24.All rights reserved. Made with by Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πάνω